Home

Nieuws 1 reactie

Grote opkomst Q-koortsslachtoffers rechtbank

Tientallen Q-koortsslachtoffers hebben maandag in Den Haag de rechtszaak bijgewoond, waarin in totaal bijna driehonderd mensen de staat aansprakelijk hebben gesteld voor de ziekte die zij hebben opgelopen.

Dit artikel is geüpdatet op maandag 17 oktober om 17:45 uur.

Voor velen van hen zijn de gevolgen van de infectie tot op de dag van vandaag zeer groot.

Zo vertelt Caroline van Kessel uit Den Bosch dat ze na een bezoek aan een besmette plek erg ziek werd, waarna ze haar zwangerschap moest laten afbreken en uiteindelijk ook haar baan verloor. "Ik leef eigenlijk als een zeventigjarige", vertelt ze over haar gebrek aan energie en concentratievermogen dat nog steeds voortduurt.

Zij en andere Q-koortspatiënten houden de overheid verantwoordelijk. Die zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd. De rechter doet op 14 december uitspraak.

'Er werd geredeneerd vanuit het perspectief van de geiten en de boeren'

Voormalig gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis van de gemeente Eindhoven nam tijdens de zitting het woord. Hij liet weten dat hem door de zwijgzaamheid van de overheid de mogelijk is ontnomen te worden behandeld.

"Er werd steeds geredeneerd vanuit het perspectief van de geiten en de boeren", aldus Brunninkhuis. Hij vertelde dat hij bijna niets meer kon nadat hij ziek was geworden. "Er waren overal besmette boerderijen. Ik wist het niet."

Duizenden mensen ziek

De Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan, maar waarschijnlijk zijn het er meer.

De staat wijst de klachten van de hand. Volgens de landsadvocaat waren in 2007 de omvang van de uitbraak en de gevolgen niet te voorzien. "De uitbraak was uniek in de wereld", liet hij weten.

'Wel maatregelen genomen'

Volgens hem waren de wetenschappelijk inzichten van destijds dat een Q-koortsepidemie binnen een jaar voorbij zou zijn en dat de medische gevolgen vergelijkbaar waren met griepachtige verschijnselen. Bovendien waren er wel maatregelen genomen, zoals vaccinaties van geiten en extra onderzoek, en uiteindelijk een verbod om mest uit te rijden.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Naar mijn idee hebben de ervaringen met de bestrijding van MKZ en de vogelgriep het ministerie van Landbouw er in 2007 toe bewogen naar effectieve maatregelen tegen Q-koorts te zoeken om ruimingen (zoals bij MKZ en vogelgriep) te voorkomen. Dat is echter niet gelukt en er zijn daardoor veel slachtoffers gevallen. Het lijkt mij niet meer dan billijk dat de staat deze verantwoordelijkheid nu erkent en de slachtoffers met een schadevergoeding tegemoet komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.