Home

Nieuws 22 reacties

Partij voor de Dieren reikt omschakelende boer de hand

Boeren moeten hulp van de overheid krijgen bij omschakeling en daarnaast psychosociale hulpverlening, vindt de Partij voor de Dieren.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet helemaal worden omgezet in een tijdelijke ondersteuning van de ecologische landbouw, vlees, eieren en zuivel moeten onder een hoog btw-tarief, biologische groenten en fruit moeten van btw worden vrijgesteld.

Op de conceptlijst van de partij staan huidige parlementariërs Marianne Thieme en Esther Ouwehand op plaats 1 en 2. Noord-Hollands Statenlid Lammert van Raad staat derde. Frank Wassenberg, die in de afgelopen maanden Esther Ouwehand tijdelijk verving, staat op nummer 4.

PvdD: 'steeds meer boeren kunnen of willen niet mee in het steeds meer en/of intensiever houden van dieren'

'Help boeren die water aan lippen staat door moordende concurrentie'

In het verkiezingsprogramma schrijft de partij dat boeren wie 'het water aan de lippen staat wegens de moordende concurrentie bij schaalvergroting en intensivering', moeten worden geholpen. De PvdD schrijft dat steeds meer boeren niet mee kunnen of willen 'in het steeds meer en/of intensiever houden van dieren'. "Denk aan megastallen en de miljoenenleningen die boeren daarvoor moeten afsluiten. Dat kan anders."

PvdD wil afschaffing veemarkten en rituele slacht

De partij bepleit de afschaffing van veemarkten, het drastisch verminderen van het diertransport, het afschaffen van bepaalde slachtmethoden (waaronder de rituele slacht), permanent cameratoezicht in de veehouderij en slachterij en meer controle op alle schakels in de veehouderij. De partij wil de landbouw buiten internationale handelsverdragen (Ceta en TTIP) houden.

Verantwoordelijkheid jacht- en natuurbeheer

De partij wil de jacht en de plaagbestrijding op een heel andere leest schoeien. Zo wil de PvdD het besluit terugdraaien, dat provincies verantwoordelijk zijn voor het jacht- en natuurbeheer.

Boeren mogen van de PvdD alleen een vergoeding krijgen voor wildschade, als ze tevergeefs diervriendelijke methoden gebruiken om de schade te beperken.

De PvdD wil dat de overheid meer geld uittrekt voor de ontwikkeling van biologisch weerbare plantenrassen en gewassen. Nederland moet zich internationaal inzetten voor een sterk kwekersrecht en zich verzetten tegen het patenteren van eigenschappen van dieren of planten.

Verbod op reclamesubsidies

De partij wil een verbod op subsidies voor reclame voor vlees en zuivel, en restaurants bij de overheid moeten biologisch regionaal geproduceerd voedsel serveren en tenminste één vlees- en visloze dag invoeren.

Laatste reacties

 • info36

  Hoe radicaler hoe gekker.

 • veldzicht

  Van die PvdD moet je het maar hebben ,een zegen voor de boeren(maar niet heus).
  wat een trutten partij,zo snel als mogelijk een kiesdrempel instellen om dergelijke minkukels uit de kamer te weren.

 • farmerbn

  Het is waar dat boeren dieren houden maar ook niet-boeren hebben dieren. Ik lees helemaal niks over die dieren bij burgers. PVDD doet net alsof de dieren bij boeren beschermd moeten worden en dieren bij burgers niet. Dat is raar. Er zullen ook dieren bij burgers zijn die aandacht moeten krijgen van de PVDD. BTW-loos bij biologisch is een lachertje en doet me meteen denken aan de man van Thieme.

 • Henk Tennekes

  Moeten we doorgaan met de industriële landbouw en veeteelt tot we een agrarische export van 100 miljard bereiken in een cultuurlandschap dat zo dood is als een pier?

 • alco1

  Dat gezwel kon zich ook zonder slag of stoot ontwikkelen.

 • A1967

  Farmerbn, haar man produceert niet biologische nepproducten, haar aanhangers laten zich ringeloren

 • John*

  er staan honderder boeren in de wachtrij om biologisch te gaan produceren.. Maar de vraag neemt onvoldoende toe.. Ik snap dat ook wel alle ziektes die wij als boer bestrijden blijven op of in de producten zitten, zoveel gezonden is t dus niet..

 • pinkeltje

  Ik vraag me af wie hier psychosociale hulp nodig heeft....

 • jhp

  En ook permanent cameratoezicht op alle huisdieren en de Oostvaardersplassen.................of stond dat er niet bij, ongelooflijk .

 • DJ-D

  Belasting heffen op vitamine b12 pilletjes en daarmee de ovp saneren en geschikt maken voor een houderijsysteem dat respect heeft voor dieren mis ik nog in hun programma. Maar ja hun vriendjes de milieumaffia en de kiezer met een schoothondje of aaipoes willen ze niet afvallen. Krijgt een schoothondje trouwens ook vegetarisch te eten?

 • Jan Braakman

  @farmerbn In dit artikel is geen aandacht besteed aan de maatregelen die de PvdD bepleit voor niet-veehouderijdieren, maar de partij heeft daar wel plannen voor (zoals het sluiten van dierentuinen).

 • AA1

  PvdD wil dat alle honden verplicht 8 uur per dag buiten kunnen rennen en hun NATUURLIJK GEDRAG kunnen vertonen .

 • Klaasvaak

  Kunnen wij als landbouwsector geen aanvraag doen voor een 'referendum' voor een kiesdrempel van minimaal 5 zetels? Wie kan daar wat op zeggen?

 • DJ-D

  @klaasvaak heb graag Dhr. Dijkgraaf van de SGP meen 3 zetels er liever nog wel bij.

 • Bennie Stevelink

  Gezien het feit dat onder vegetariërs zes keer meer psychische en psychiatrische problemen voorkomen lijkt het mij zinvoller om meer psychosociale hulp te regelen voor de dieractivisten.

 • geen boer

  @Henk, een cultuurlandschap zo dood als een pier??? Kom je wel eens buiten, Henk?
  En weet je, in de Ot en Sien tijd waarnaar de PvdD lijkt terug te verlangen hadden dieren het véél en véél slechter dan nu. De mensen trouwens ook. De gigantische kwalitatieve vooruitgang in leefomstandigheden die we in de afgelopen 100 jaar gezien hebben is geheel de verdienste van wetenschap en ons actieve landbouwbedrijfsleven.
  En die 100 miljard gaan we binnen afzienbare tijd gewoon halen hoor, in 2015 81,3! En daar zijn we best trots op.

 • geen boer

  at DJ-D op 15 maart 2017 zijn er tweede kamer verkiezingen. Vanuit landbouwoogpunt zou het inderdaad zeer begrijpelijk zijn wanneer de gehele sector en masse achter de SGP ging staan. Dit zou hen mogelijkerwijs de sleutel voor een nieuw kabinet in handen kunnen geven, in ruil waarvoor ze bepaalde landbouwbelangen in het regeerakkoord kunnen krijgen. En stel je eens voor: een landbouwminister (STAS) met verstand van zaken....
  Waarom doen de sector voormannen eigenlijk niet aan stemadviezen?

 • Klaasvaak

  @DJ-D je krijgt een verschuiving/verdeling van stemmen die wellicht goed uitpakken voor SGP.

 • DJ-D

  Ik hoop het. Maar ben het helemaal eens hoor. Er moeten minder partijen komen. Net als in Brussel. Daar heb je de christen democraten, liberalen groenen en socialen. Maar die er over gaan stellen dat toch niet voor uit eigenbelang.

 • Henk Tennekes

  #geen boer. Nee, ik kom niet meer vaak buiten (ik verkeer niet in goede gezondheid), U waarschijnlijk wel. De schattingen zijn dat in Europa en de VS in de afgelopen 20 jaar 1,5 miljard vogels verdwenen zijn. In Duitsland zijn in dat tijdsbestek 80% van de insecten verdwenen. in de VS zijn 6 miljoen vleermuizen verdwenen. De reptielen en amfibieën verdwijnen ook in razend tempo. De vlinders en wilde bijensoorten verdwijnen. Er zijn ook veel minder egels. Er is nauwelijks iets overgebleven van de 120 soorten wilde akkerplanten die we ooit hadden. Dat is alles in detail gedocumenteerd. Het rijke cultuurlandschap van de jaren 1950 die ik me uit mijn jeugd herinner is verdwenen. We geven groene woestijnen door aan het nageslacht.

 • alco1

  Nou Tennekes. Hier zijn veel meer vogels. Van andere soorten dan wel te verstaan.
  Woestijnen ontstonden toen er nog geen mens en dier leefden die zuurstof weer omzetten in CO2, waar de natuur van leeft.
  Waar nu woestijnen zijn was het al te laat. (teveel biodiversiteit)

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.