Home

Nieuws 6 reacties

Offensief voor organische stof

Meer organische stof in de Nederlandse landbouwgrond is goed voor klimaat, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en de kringloopeconomie. Daarom moet er een offensief komen om het belang van organische stof te benadrukken.

Dat vindt een brede coalitie van standsorganisaties, bedrijfsleven, wetenschap en natuur- en milieuorganisaties.

Het volgende Actieprogramma Nitraatrichtlijn moet worden aangegrepen om het belang van organische stof in de mestregels te verankeren, zeggen ondertekenaars van het manifest Organische Stof: Leven in de Nederlandse Bodem.

Voldoen aan klimaatdoelstellingen

Het initiatief is mede bedoeld om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Woensdag wordt in Rotterdam een klimaattop gehouden. Eerder deze week presenteerde de bos- en houtsector in het kader daarvan het idee om 100.000 hectare landbouwgrond om te zetten in bos.

Het manifest is breed ondersteund door 29 organisaties uit bedrijfsleven, wetenschap, de natuur- en milieubeweging, waaronder LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Vereniging Afvalbedrijven, Rabobank, Suiker Unie, CZAV, Natuur en Milieu en Natuurmonumenten.

Mestregels aanpassen

Volgens de betrokken partijen is met de onderkenning van het belang van organische stof het klimaat gebaat, de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en de kringloopeconomie. de ondertekenaars willen de mogelijkheden voor de aanvoer van organische stof verbeteren door de mestregels aan te passen, passend binnen de grenzen die vanuit milieuoogpunt nodig zijn. Het beleid moet meer toegesneden zijn op bedrijven en gebieden. Het manifest roept op het Franse 0,4-promille initiatief te volgen, waardoor er elk jaar 0,4 promille meer organische stof in de bodem komt, die bijdraagt aan het vasthouden van CO2 in de bodem.

Het manifest is woensdagmiddag aan de Tweede kamer aangeboden, voorafgaand aan een hoorzitting over bodemvruchtbaarheid en organische stof.

Laatste reacties

 • timo

  FrieslandCampina staat er niet bij zie ik, kunen we beter doen dan alles in de vergister gooien en daarmee onze organische stof afbreken..

 • alco1

  Is dit nou een pleidooi voor meer organische mestplaatsing?
  Daarmee wordt toch het "mestprobleem" opgelost.

 • mr

  Jij gaat nog een keer gelijk krijgen alco. Alleen duurt het even.

 • DJ-D

  Iedereen kun je manipuleren in naam van "de natuur". De nieuwe religie "het klimaat". Krijgt alles voor elkaar en vooral voor de bühne. Vele doen altijd veel te moeilijk. Gewoon na evenwicht bemesten met dierlijke mest. Breng dit op een wat meer"sexy" maar wel gewoon op waarheid berust verhaal in de wereld in naam van "het milieu' en niemand mag toch tegen zijn?

 • G. Peltjes

  1oo ooo ha bos? Zijn ze het debacle van de blauwe stad alweer vergeten?

 • propalm

  Meer bos en open ruimte:ok. Breek huizen, industriegebieden en andere gebouwen af, zet er bos op. Je wint bos en open ruimte bij, er wordt niet meer vervuild. Je verliest alleen maar wat woningen en werkgelegenheid. Het initiatief wordt breed gesteund door het platteland, dat behouden blijft...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.