Home

Nieuws 1 reactie

Nijhuis wint innovatieprijs met mestverwerkingstechniek

De mestverwerkingstechniek van Nijhuis Water Technology in Doetinchem heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2016 gewonnen. De techniek van Nijhuis wordt toegepast bij Groot Zevert in het Achterhoekse Beltrum.

De mestverwerkingstechniek van Nijhuis zet ruwe mest of digestaat na vergisting om in schoon water, fosfaat, stikstof en kaliummeststof. Het bedrijf ontwikkelde de techniek samen met Groot Zevert Vergisting. Groot Zevert in Beltrum (Gld.) vergist en hygiëniseert nu 100.000 ton vleesvarkensmest. Het bedrijf wil dit omzetten naar mestraffinage met de techniek van Nijhuis.

Werking van de techniek

Ruwe mest en digestaat worden met een decanter bewerkt, waarna fosfaatrijke, dikke fractie overblijft. Met behulp van een stikstofstripper (NAR genoemd) wordt een stikstofkunstmest gewonnen. Kaliumkunstmest wordt gewonnen door de inzet van een membraan in combinatie met een indamper. De technieken van de laatste twee stappen, waardoor stikstof- en kaliummeststoffen afzonderlijk worden gewonnen, zijn reden voor de nominatie. Nijhuis was een van de drie genomineerden voor de prijs.

Mestverwerkingsocncept Geniaal.</p>
<p><em>Beeld: Nijhuis Water Technology</em>
Mestverwerkingsocncept Geniaal.

Beeld: Nijhuis Water Technology

Bekijk de video waarin het mestverwerkingsconcept wordt uitgelegd

Jan Terlouw Innovatieprijs

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een initiatief van Stichting Kiemt en wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Kiemt wil hiermee innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame energie- en milieutechnologie, biobased economy en circulaire economie in Oost-Nederland extra ondersteunen.

Eén reactie

  • John*

    wat is de zin om met mest te gaan vergisten op het boerenerf? juist de verwerkers hebben de energie die erin zit hard nodig, en het volume wat afgezet moet worden blijft hetzelfde..

Of registreer je om te kunnen reageren.