Home

Nieuws

Monsanto worstelt met winst, hoop is op soja gericht

Voor Monsanto was het boekjaar 2016 zeer teleurstellend. De nettowinst daalde 42%. Het Amerikaanse bedrijf rekent erop dat nieuwe sojavariëteiten volgend jaar de winst weer opkrikken.

Monsanto blikt terug op een moeilijk boekjaar. De omzet daalde 10% tot $13,5 miljard en de nettowinst kelderde 42% tot $1,3 miljard. De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen worstelt met een uitzonderlijk moeilijke markt. Prijzen voor graan en soja staan al 3 jaar onder druk en dus gaan boeren failliet, kopen boeren meer op prijs in, of zaaien ze minder in. Het raakt de agrochemie maar bijvoorbeeld ook machinebouwers.

Samengaan met Bayer

Het is een hoofdreden waarom Monsanto samen wil gaan met Bayer, dat eerder een bod neerlegde van $57 miljard in contanten, naast een over te nemen miljardenschuld. Officieel willen Monsanto en Bayer samen vooral betere producten maken, maar het gaat eigenlijk vooral om kosten. Die moeten omlaag door het samenvoegen van commerciële en ondersteunende diensten, het stroomlijnen van productie, onderzoeksprogramma’s en de logistiek.

Marge voor belastingen laagst in 6 jaar

De marge voor belastingen komt daarmee uit op het laagste niveau sinds 2010, blijkt uit een overzicht van Bloomberg. Monsanto is beursgenoteerd; het sentiment van beleggers bepaalt de waarde van het bedrijf. Als de waarde daalt door slecht nieuws, gaan de leenkosten omhoog en ontstaat speculatie over het management. De winst komt neer op $2,99 per aandeel. Voor 2017 verwacht het bedrijf een winst per aandeel van $3,83 tot $4,35 per aandeel.

Prijzen voor graan en soja staan al 3 jaar onder druk en dus gaan boeren failliet, kopen boeren meer op prijs in, of zaaien ze minder in

Er is wel optimisme en dat stoelt op soja

Het optimisme is vooral gebaseerd op de verwachting dat meer boeren in Noord- en Zuid-Amerika zullen overgaan op de nieuwste sojazaden van Monsanto. Volgens Monsanto-topman Hugh Grant kiezen boeren voor het nieuwste zaad omdat hun eigen winsten marginaal zijn en het nieuwe, in de aanschaf duurdere zaad, uiteindelijk meer winst oplevert. Bovendien wordt gehoopt op een kleine revival van de sojaprijs op de termijnmarkt.

Monsanto vestigt haar hoop vooral op Intacta RR2 Pro en Roundup Ready 2 Xtend. Intacta RR2 Pro combineert drie voordelen ten opzichte van bestaand product, aldus het bedrijf. Het levert volgens de onderneming een grotere opbrengst per hectare op, is bestand tegen de herbicide Roundup en biedt bescherming tegen een serie wormen die soja teisteren.

GMO-sojagewas dat bestand is tegen Roundup en herbicide dicamba

Roundup Ready 2Xtend is het eerste genetisch gemodificeerde sojagewas dat zowel bestand is tegen Roundup als dicamba, een selectieve herbicide van BASF dat wordt ingezet bij gewassen met groot blad. Maar waar de eerste winstverbetering moet voortkomen uit deze nieuwe producten, moet de grote sprong voorwaarts van de titanenfusie met Bayer komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.