Home

Nieuws 7 reacties

LTO op hoofdlijnen eens met commissie-Nijpels

LTO Nederland onderschrijft de hoofdlijnen van het rapport van de commissie-Nijpels over de verduurzaming van de veehouderij.

LTO is voorstander van het ondersteunen van de kopgroep duurzame bedrijven en vindt ook dat de waarde van mest beter kan worden verzilverd als het wordt opgewerkt tot producten met marktwaarde. Nijpels vindt dat alle overschotsmest van veebedrijven verwerkt moet worden tot bodemverbeteraar, kunstmestvervanger of voedingsadditief. “Dat klinkt mij als muziek in de oren. Dit is de lijn die LTO Nederland al enige tijd bepleit”, aldus Hans Huijbers, voorman Duurzaam Ondernemen van LTO Nederland.

Huijbers is ook positief over de oproep van de commissie om algemeenverbindendverklaringen (AVV) mogelijk te maken en meer ruimte te bieden in mededingingsregels. LTO is tegen het afdwingen van verduurzaming met regels en wetten.

LTO heeft wel twijfels over de nationale regisseur voor het verduurzamen. “We gaan pas versnelling van verduurzaming realiseren als dit advies wordt omgezet in een doe-agenda per sector. En dat kan alleen als sectoren zelf daarin een leidende rol houden”, aldus Huijbers.

Natuur en Milieu: sanering achterhoede noodzakelijk

Stichting Natuur en Milieu (SNM) vindt dat Nijpels met zijn plan de achterhoede-boer te weinig aanpakt. “Sanering bij de achterhoede is noodzakelijk om de hele sector gezond te krijgen. Zonder sanering is het ambitieuze beleid voor duurzame koplopers gedoemd te mislukken”, aldus SNM.

Directeur van SNM Tjerk Wagenaar vindt het vreemd dat tegen de achterhoede-boeren geen maatregelen worden voorgesteld. Hij stelt voor om deze bedrijven te saneren in dieraantallen: 30% minder varkens, 10% minder koeien en 5% minder kippen. Dit moet bijdragen aan een betere prijsvorming waardoor weer geïnvesteerd kan worden in duurzaamheid. De steun aan de voorlopers juicht SNM toe.

CDA: uitkomsten voegen weinig toe

CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageert kritisch op het rapport. “De uitkomsten van de commissie voegen weinig toe aan de rapporten die er al liggen. Het Kabinet moet juist werken aan de verbinding tussen politiek, samenleving en praktijk van onderaf uit het veld en niet van bovenaf opgelegd”, vindt Geurts. Hij vindt dat dat de sectoren en de boeren zelf betrokken moeten worden bij het proces. Geurts vreest dat het huidige voorstel zal uitlopen op beperking van het ondernemerschap en het aanjagen van schaalvergroting.

Laatste reacties

 • aj.staal1

  het kan toch niet zo zijn dat mest naar de buurman eerst behandeld moet zijn pure geldverspilling.

 • a van Gerwen

  Wat er is duurzamer dan mest volgens de uitrijnormen direct op het land te rijden van de buurman. Nee eerst km'ers rijden om het met veel energie te verwerken om het daarna weer km's te vervoeren om het bewerkt bij de buurman op het land te rijden en hetgeen er uitgehaald is met kunstmest aan te vullen. Dat is pas duurzaam volgens de geleerden en het ergste, de lto is er nog voorstander van ook.

 • alco1

  Wie is er nog LTO er?
  Als je onkruid niet schoffelt, wat het LTO had moeten doen.
  Dan gaat het je overwoekeren.

 • wmeulemanjr1

  Is lto de enige die er wat over zeggen kan?
  Mest direct op grond kunnen plaatsen Is het duurzaamst. Of moeten wij de (ook vervuilende)te ontwikkelende mestindustrie en/of transportsector aan nog meer meststromen(extra-werk) helpen?

 • waldpyk

  Met die AVv dekt de overheid zich weer juridisch in om maatregelen algemeen verbindend te verklaren maw iedereen moet bloeden ipv wat logisch zou zijn alleen de intensieven. Vreemd dat Nijpels die voortrekkersrol waarschijnlijk alleen toedicht aan dezelfde intensieve boeren.

 • Klaasvaak

  Blij dat ik vanavond niet hoef na te denken om het lidmaatschap wel of niet per direct stop te zetten.

  Volgens mij heeft LTO momenteel wel wat beters te doen. Al vind ik ze opvallend stil op het moment dat ze de leiding wellicht moeten nemen.

 • chila

  lto is er alleen maar voor grote bedrijven .Contributie is afgetopt .
  Dus de grote bedrijven profiteren maximaal van alle bijstand en de kleine bedrijven met weinig behoefte aan bijstand betalen de mega bedrijven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.