Home

Nieuws 5 reacties

Kwart meer dieren onder Beter Leven-keurmerk

Het aantal varkens, runderen en kippen dat wordt gehouden onder het Beter Leven-keurmerk stijgt in 2016 met 27%. In totaal gaat het om 5,5 miljoen meer dieren dan in 2015.

Het aantal varkens met één ster stijgt het hardst met 40%, bij vleeskuikens gaat het om een stijging van 28%. Dat meldt de Dierenbescherming, die het keurmerk in 2007 lanceerde. De omzet van Beter Leven-producten bedroeg in 2015 €592 miljoen. In de eerste helft van 2016 steeg de omzet met bijna 40% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2015.

Pluimvee grootste groep met Beter Leven-keurmerk

Kippen vormen met ruim 21 miljoen vleeskuikens en 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk, gevolgd door bijna 3 miljoen varkens en 275.000 runderen en kalveren. "Dit jaar profiteren maar liefst 26 miljoen dieren van een diervriendelijker vorm van veehouderij dankzij ons sterrensysteem", stelt directeur Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming. Hij verwacht dat in 2017 het aantal wordt bereikt van 100 miljoen dieren, die sinds de introductie van het keurmerk in 2007 een beter leven hebben gekregen.

4.000 Beter Leven-producten in supermarktschap

Steeds meer supermarkten kiezen er volgens de Dierenbescherming voor om hun aanbod duurzamere en diervriendelijkere geproduceerde producten groter te maken. "In 2016 liggen er bijna 4.000 producten met het Beter Leven-keurmerk in de schappen van de supers", aldus Verdaasdonk.

Buiten de supermarktbranche begint het Beter Leven-keurmerk ook steeds meer voet aan de grond te krijgen. Verdaasdonk: "Je ziet dat foodservicebedrijven, zoals bedrijfsrestaurants en tankstations, gaandeweg hun snacks en broodjes door diervriendelijkere versies met ons keurmerk vervangen."

'Beter Leven-week' in alle supermarkten

Op maandag 24 oktober start de 'Beter Leven-week' in alle supermarkten. Tijdens deze week, een initiatief van de Dierenbescherming, is er extra aandacht voor diervriendelijker consumeren en doen veel supermarkten en merken mee met speciale acties en aanbiedingen.

Het Beter Leven-keurmerk is onlangs door Milieu Centraal uitgeroepen tot een van de 11 topkeurmerken van Nederland. Er zijn in totaal 90 keurmerken beoordeeld op duurzaamheid, transparantie en controle. Alleen de hoogst scorende kwamen in aanmerking voor het predicaat 'Top keurmerk'.

Laatste reacties

 • alco1

  De grote vraag is?
  Hebben ze een beter leven of hebben ze nu een etiket.
  Ik denk meer in het laatste.

 • eenvoudige boer

  Beter leven is inderdaad subjectief, maar als er een markt voor is, is het een goede ontwikkeling.

 • krulsaart

  De grote vraag is:
  Is er een markt voor? Twijfel....

 • krulsaart

  Ik bedoel:
  Levert het iets op? zijn er niet al teveel?

 • oorspronkelijk

  soms zie je mensen die zichzelf profileren als beroeps negativist.
  willen als ot en sien niets weten van een veranderde samenleving.
  zelfs iets positiefs over welzijn boerderijdieren wordt af gekraakt.

  eenvoudige boer 13.16U is helderder

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.