Home

Nieuws 46 reactieslaatste update:15 okt 2016

Invoering fosfaatrechten jaar uitgesteld

De invoering van het fosfaatrechtenstelsel wordt met een jaar uitgesteld, naar 2018. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Hij is genoodzaakt het wetsvoorstel fosfaatrechten aan te passen, omdat het huidige voorstel niet voldoet aan de Europese eisen voor staatssteun.

Dit artikel is geüpdatet op 13 oktober om 18:32 uur.

De Europese Commissie vindt fosfaatrechten staatssteun, omdat de rechten vanaf het moment van invoering schaars zijn en vrij verhandelbaar. Daardoor krijgen de rechten een economische waarde. Staatssteun mag niet worden gegeven om weer te voldoen aan milieunormen die nu worden overschreden, oordeelt de Commissie. Ze mogen dus niet worden ingezet om de fosfaatproductie te verlagen onder het fosfaatplafond.

Toebedeling rechten

In het nieuwe voorstel krijgt de Nederlandse melkveehouderij op 1 januari 2018 zoveel rechten toebedeeld, als die volgens het fosfaatproductieplafond in de derogatiebeschikking beschikbaar zijn. De generieke korting die in het huidige wetsvoorstel zit, zal niet worden toegepast nadat de rechten zijn verstrekt. Ze worden direct verwerkt in de hoeveelheid rechten die wordt toegekend aan een melkveebedrijf. De hoeveelheid rechten per individueel bedrijf wordt bepaald op basis van gegevens over de veestapel op 2 juli 2015 (de peildatum) en de forfaitaire excretiewaarden. De rechten worden gratis verstrekt en zijn vrij verhandelbaar.

Door deze wijziging kan het fosfaatrechtenstelsel nog niet sturen op de fosfaatproductie van de melkveehouderij in 2017. Dit is echter wel van groot belang voor de derogatie. "De Europese Commissie benadrukt dat het essentieel is dat Nederland een overtuigend pakket presenteert, waarmee de fosfaatproductie in 2017 wordt gereduceerd. De inzet van de Europese Commissie is dat eind 2017 moet worden zekergesteld dat Nederland weer aan de verplichtingen voldoet", schrijft Van Dam. Hij is hierover in overleg met betrokken sectorpartijen over stappen die hiervoor moeten worden gezet.

De huidige derogatie loopt tot 1 januari 2018. Het fosfaatplafond is onderdeel van de derogatievoorwaarden. Doordat er in 2017 nog niet in fosfaatrechten kan worden gehandeld, en er dus ook geen afroming bij transacties plaatsvindt, zal de generieke korting in 2018 hoger uitvallen.

Als er sprake is van ongeoorloofde staatssteun wordt Nederland verplicht bij alle bedrijven die rechten hebben ontvangen, het voordeel hiervan terug te vorderen, ongeacht of bedrijven directe inkomsten hebben gehad door de rechten. "Dat risico is zo reëel en de consequenties voor de betrokken bedrijven zijn zo groot, dat het risico niet kan worden genomen. Daarom wordt in overleg met de Europese Commissie gezocht naar een oplossing om het wetsvoorstel in overeenstemming te brengen met de staatssteunregels", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Zuperboer

  Wat een wanbeleid. Dit had een beetje jurist ook op 3 juli 2015 kunnen voorzien. Dus weer een jaar onzekerheid door dit Paarse gebrek aan doortastendheid. Als de nl. landbouw zich zou spiegelen aan onze bewindslieden dan was er sprake van een chronisch tekort aan mest..........en voedsel.

 • John*

  van uitstel komt afstel..

  nu met zijn allen werken overtuigend pakket om onafhankelijk van het aantal gehouden dieren de grond en oppervlakte kwaliteit te borgen.

 • a van Gerwen

  De prutsers in den haag met van Dam voorop zijn aan het roulette met de nederlandse veehouderij. Verlenging van de derogatie wordt zo steeds onwaarschijnlijker. Bedankt van Dam!

 • kleine boer

  Maar goed dat rfc al een mooie maat regel heeft om fosfaat te reduceren om de derogatie te behouden....maar dat zal ik wel verkeerd zien....

 • jfvanbruchem1

  laat Geurts maar kletsen,geef mij Dijkgraaf maar.

 • info519

  hopelijk gaat LTO samen met sector aan de gang met nitraat meten en evenwichtsbemesting als alternatief voor derogatie...dosier opbouwen nu en snel om zo feiten te tonen aan de europese comissie ipv je laten gijzelen door angst over een achterhaald plafond wat niets met kwaliteit grondwater te maken heeft....

 • boerderij12

  wat een chaos

 • boerke boer

  En nu gelijk over naar 3 GVE per ha en klaar is kees

 • daan1908

  Sorry , maar met dit heerschap redden we het niet , alleen maar broddelwerk , de ene blunder na de ander , geen kennis van zaken . Ondertussen laat de politiek de veehouderij in de steek . Hoe krijgen we mensen met verstand van zaken die ook nog een half jaar vooruit kunnen kijken met deze problematiek . Begrijpelijk dat er weer een Ministerie van Landbouw moet komen , anders wordt de veehouderij de nek omgedraaid .

 • alco1

  Nu kunnen we mooi zien wat voor effect de AMvB heeft.
  Dan zal blijken dat de fosfaatrechten overbodig zijn.
  En wat derogatie betreft. Wijs Brussel op de resultaten, waaruit blijkt dat we helemaal geen vervuiler zijn.

 • Klaasvaak

  Goed, eniet bedankt Van Dam. Al is achteraf pas te bepalen of ik dit meen of dat sarcasme is.

  Feit is wel de grondgebondenheid zijn werk kan doen. Er een ander bewindspersoon op landbouw komt en dat we TIJD krijgen.

  LTO grijp je kans om weer echt geloofwaardig te worden en zorg dat boerderij volgend jaar twee titels scgrijpt.

  LTO sleept derogatie over de streep

  LTO's voorstel tot afschaffing fosfaatrechten aangenomen.

 • deB.


  Derogatie moet doorgang vinden voor de nederlandse melkveehouderij en ook geen fosfaatrechten!! Anders is het over voor deze tak in Nederland!!!!

  Geen grond geen vee!! PUNT

 • John*

  van dam heeft een pot van 8 miljoen voor een precisie farming en innovatie.. een meetnet is daar een mooi initiatief voor. volgens mij ligt er nog 40 miljoen meer aan europese subsidies op de plank.. als er voor 50 miljoen geen sluitend meetnet aangelegd kan worden weet ik het ook niet meer.

 • Gerjo-Kompier1

  Fosfaatrechten staatssteun omdat ze vrij verhandelbaar zijn? Dan zal het hooguit een fosfaatbeurs moeten worden zonder vrij handelen en een politiek spel wie de ingeleverde/ingenomen rechten toebedeeld krijgt. Misschien kan latente plaatsingsruimte dan t.z.t. zonder kosten toch benut worden.

 • Peerke1

  Gooi vol die nieuwe stallen en op 1 jan 2018 heeft van Dam al lang een goede nieuwe baan.

 • Maxxum

  Had DBN/NMV geen goed verhaal??? Snel boven water halen!!!!!'

 • jeannettedekker1

  Van uitstel komt afstel. En Jaco, de staatssecretaris laat helemaal niks gebeuren het is alleen heel vreemd dat jij.. Jullie ..de leiders van dit land zelfs. ..Niet het rechtsgevoel hebben dat het een onzinnig wetsvoorstel was. Concurrentievervalsing tenopzichte van onze Europese collega's. De politiek had veel eerder en nadrukkelijker een oplossing moeten zoeken in Brussel. Daar hadden Annie en Jaco hun best moeten doen.

 • Zuperboer

  Slim werk van Martijn, hij zit al lang te dommelen op het EU-pluche 1 januari 2018 en wij maar stront ruimen. Landbouw is van nul en generlei waarde voor de NL economie, zoveel moge vanmiddag duidelijk zijn geworden.

 • rub2

  Ongelooflijk dat je na meer dan een jaar dimdammen over fosfaatrechten tot de conclusie komt dat het waarschijnlijk als staatssteun gezien gaat worden..... is dat nou werkelijk de beste smoes die je kon verzinnen om de boel weer je jaar uit te stellen. Er staat nog net niet: tjah de brug stond open...... wat een eikel (sorry, t is herfst)

  En dat allemaal over ja komt ie weer: over de rug van de grondgebonden veehouderij. Zou dit ooit nog gewaardeerd worden? Ogen dicht en gaan lijkt een betere visie!

 • hrkanger

  Allemaal grootte kakschoenen in het pluis die hun geld en witteboorden niet kunnen verdien.!! Dat moet de genne doen die gepest wordt door dat tuig

 • PIETER123

  De zuivel had eerder de ballen moeten hebben om fosfaat dossier in goede banen te leiden. Nu wordt er een Brusselse pleister geplakt op de wond van de landsadvocaat die het eigendomsrecht over het hoofd heeft gezien.Toch niet zo gek het systeem van de Belgen dit werk blijkbaar wel.De NMV had blijkbaar al aanzien komen dat je een goed door timmerde wet moet hebben om het voorbeeld van onze zuiderburen onder de aandacht te brengen.

 • deB.

  Het wordt hoog tijd dat we ons eigen plan trekken, geen woorden maar daden, laat die van Dam toch in de stront zakken, met Brussel erbij!!
  Dit is toch niet te volgen, zulk een stront beleid.

  Het is tijd om baas te zijn op eigen erf!!!! Laat al die stropdassen maar is barsten met d'r leugen en bedrog praatjes.

  Dit hoeft niemand in een andere sector te flikken, en WIJ moeten dit ook niet over onze kant laten gaan.

  Gisteren kalveren niet meer afnemen, vandaag fosfaat gedrocht.
  Wat is er morgen?? nog meer SHIT

 • ep

  Sinds 1986 zijn er al fosfaatrechten voor varkens en kippen. Hoezo staatssteun????
  Zetmeelquotum, suikerquotum??????? E.U. precies zoals de N.V.W.A. zoals de wind waait................

 • bluemink

  Van Dam begint nu aan zichzelf te twijfelen dat doen wij allanger beter dat hij gewoon opstapt

 • magele

  Kabinetten met de partij van de arbeid erin hebben nog nooit anders als rokende puinhopen achtergelaten, er wordt een heel vies spel gespeeld met als doel het opruimen van de boeren net als oudere mensen die ze ook opruimen willen.

 • wmeulemanjr1

  En hoe reageert Europa op latente ruimte en allerlei aantasting in eigendomsrechten in 2018? Veel onzekerheden een jaar uitgesteld/ daar kun je wat mee!
  Kan de LTO er nog heel wat over leuteren komend jaar

 • deB.


  Ik zeg het al een tijdje, we leven in een verschrikkelijk land, die boeren en oudere van dagen graag opruimt, men praat er mooi over, maar het is wat zeg!!

  Wat laten we ons allemaal gebeuren, door een stelletje knurften in den haag.

 • puinhoop

  Waaaaat? Lees ik dat goed? Staatsteun als rechten schaars zijn en vrij verhandelbaar en het voordeel van die rechten moet teruggevorderd worden? Nu valt bv Nederland door de mand! Volgens mij hebben we dit al jaren bij de varkens en kippen. En de overheid op de koop toe boetes uitschrijven bij degenen die er ook maar iets te weinig van hebben. En naast dit shitsysteem moet je ook nog allerlei vergunningen hebben. Het enigste waar je geen rechten of vergunningen voor nodig hebt is het tegengaan van vergrijzing met de pil van Drion. Wat een stelletje duivelse ratten daar in de regering.

 • koeien1000

  Wordt het niet eens tijd dat we in actie gaan komen weer een jaar in onzekerheid en elk keer weer tig nieuwe regels.

 • vandenbrandcv1

  Starten per 1 jan 2016 met peil 2 juli 2015 minus generieke korting is foefje om eigendomsrecht EVRM onderuit te halen. Iedereen is dan al 'vrijwillig' geminderd.

 • DJ-D

  Als je gewoon duidelijkheid geeft gaan veel boeren stoppen. Ook door vergrijzing. De Amvb moet zn werk gaan doen. Volgend jaar met bodemmonsters steken is de fosfaattoestand bijna overal laag in Nederland dus meer plaatsingsruimte.
  Onderhandelen met Brussel over plafond door exportmest van plafond niet te rekenen.

  Oftewel er is geen probleem. Jammer hè.
  Belgisch watermeetsysteem invoeren en klaar.
  VLB en (s)links en misschien ook wel LTO (sorry hoor) is het hier vast niet mee eens het is te simpel en als de boeren geen zogenaamd milieuprobleem veroorzaken ja waar moeten we het dan over hebben. • deB.

  Koeien vallen nu al links en rechts om!! droevig
  Onverklaarbare problemen op de bedrijven, niet op uier komen voor afkalven, produktie valt tegen.

  Al het phosfor is uit de reserves van de koe (botten)getrokken, bij de volgende keer afkalven zijn er nu flinke problemen, nee lekker zo door gaan, wordt alleen maar erger

 • Klaasvaak

  Daar heb je gelijk in Wv01. Ben ook te vaak met p-bolus in de aanslag op weg naar een koe.

  Er moet nu supersnel een alternatief komen voor terugdringen van fosfaatproductie. Als derogate wegvalt gaat het helemaal mis. Afzetkosten die de pan uit rijzen. Ook voor de varkenshouderij is het noodzaak dat derogate behouden blijft .
  Wanneer derogatie binnen is kunnen vervolgens de rechten afgeschoten worden. Er is dan al een werkend alternatief.

 • mkreuels1

  De reinste waanzin om te komen tot uitstel! De onderbouwde motivering daartoe ontbreekt is volstrekt onvoldoende. De mogelijkheid om daadwerkelijk in 2017 onder het fosfaatplafond te komen wordt met dit (ongemotiveerd) uitstel over boord gegooid. Een duidelijk gemiste kans! Vergeet vooral niet de onevenredige last van de onzekerheid bij de melkveehouderijsector. De gang van zaken moet -alles overziend- gekwalificeerd worden als "onbehoorlijk bestuur". Jammer dat het kennelijk niet mogelijks is om hieraan voor de verantwoordelijke ambtenaren en bewindslieden consequenties te verbinden!

 • fransdekeizer

  Het is wel LTO die de staatsecrearis heeft verzocht en gegarandeerd er zelf voor te (mogen) zorgen dat het fosfaatplafond niet overschreden wordt. Wie zijn gat ....

 • fransdekeizer

  Is de peildatum 2 juli 2015 nog juridisch houdbaar, of wordt het 14 oktober 2016, of ....

 • jemjacobi

  Laat LTO samen met NMV en DBB een oplossing bedenken om de derogatie te behouden. Ze hebben zich nu gefocust op 1 randvoorwaarde, alsof je daardoor wel verzekerd zou zijn van derogatie. Laat ze zich nu maar eens op de hoofdzaken richten. Op fosfaatrechten alleen in Nederland zitten we echt niet te wachten.

 • alco1

  Teleurgesteld zijn diegene die voorgesorteerd hebben op 2 juli.
  Handelaren.
  Boekhouders.
  Andere sectoren vanwege meer verwachte druk op de mestmarkt.
  Beste mensen er is helemaal geen mest overschot als we evenwicht bemesting mogen toe passen.
  Daar moeten we dus gezamenlijk voor gaan.

 • R. van Vliet

  In maart zijn de verkiezingen. Zouden ze de knoop niet door durven hakken en dit aan het volgende kabinet overlaten?

 • Klaasvaak

  Dus je hebt straks een formatie periode zonder behoorlijk bestuur waarin belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Wat dat betreft is de sector ECHT aan zet, anders gebeurt er niks.

 • mkreuels1

  Alco1.
  Teleurstelling is foutief woord en gebaseerd op de misvatting als zou die uit bepaalde hoek komen. Het gaat er om dat de vrijwilligheid gefaald heeft en dat de voor de EC gewenste/geëiste borging om in 2017 onder het fosfaatplafond te komen zonder wettelijk kader geen kans van slagen heeft om aldus de derogatie zeker te stellen.
  Wij krijgen het gelijk steeds meer aan de onze kant met de al tenminste twee jaar oude stelling dat de melkveehouderij het suikersysteem had moeten overnemen.

 • boer met klompen

  te koop fosfaat

 • boertje12345

  nitraatrichtlijnen zijn afgelopen jaar gehaald. Dus waarom niet naar Brussel met de boodschap dat de nitraatrichtlijnen zijn gehaald met derogatie en dat dit dus niet voor vervuiling van het grondwater zorgt. Met andere woorden derogatie kan gewoon worden verleend en niet gaan lopen muggenziften over een tijdelijke overschrijding van het fosfaatplafond. Het doel was toch uiteindelijk om grondwatervervuiling te voorkomen.

 • A.Knol

  Toekennen fosfaatrechten ongeoorloofde staatssteun. Europese com. kan dan bedragen terug vorderen.
  Einde melk quotum staats diefstal.
  Kunnen melkveehouders ook bedragen terug vorderen bij Europese com.?

 • Case1056

  Werkelijk waarachtig ongelooffelijk, dat mag zich een echte AMTENAAR noemen of een ''condomoloog'' echt lullen zonder klaarkomen

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.