Home

Nieuws

Huijbers eerste gangbare boer in duurzame top 100

Hans Huijbers is de eerste gangbare boer die doordringt in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. De melkveehouder en ZLTO-voorzitter staat op plaats 28, onder meer omdat hij zijn nek uitsteekt om van binnenuit boeren op een andere, meer duurzame kant op te duwen, aldus de jury.

Huijbers vindt duurzaamheid zelf niet zo'n goede term. Hij houdt van het woord volhoudbaarheid, afkomstig uit het Zuid-Afrikaans, zegt hij in een toelichting op de website van Trouw. De top 100 wordt in delen bekendgemaakt.

Niet meer ploegen en koeien grazen buiten

Melkveehouder en ZLTO-voorzitter Huijbers zegt dat de landbouw een belangrijke bijdrage kan leveren aan het vasthouden van C02, onder andere door de opslag van organische stof in de bodem te vergroten. Huijbers ploegt niet meer, laat zijn koeien buiten grazen en laat niet na in de openbaarheid zijn zorg te uiten over de klem waarin boeren terechtkomen. "Die 9 miljard mensen, die voeden wij, moeiteloos", placht hij te zeggen.

Hij maakt zich er wel zorgen over dat de verstedelijking ten koste gaat van vruchtbare delta's. Gronden die goed gebruikt zouden kunnen worden om de mens te voeden, worden gebruikt voor de "intensieve mensenhouderij", zegt hij. Hij bepleit het Franse plan om het aandeel organische stof in de grond elk jaar met 4 promille te verbeteren.

Convenant maatschappelijk verantwoord ondernemen

Namens de land- en tuinbouw ondertekende Huijers vorige week het convenant voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat hij gelooft dat verandering nodig is. De bodem is letterlijk de grond van ons bestaan. Boeren moeten zich realiseren dat de bodem meer is dan chemie, zegt hij. Dat elke aspirant boer leert hoe bodemmonsters moeten worden omgezet in het toedienen van chemie is niet in alle opzichten een verbetering, zegt hij.

Eerste generatie die bodem slechter maakt

Nadat zijn voorvaderen de arme zandgronden in de Kempen verrijkten door er structureel mest op te brengen, is hij de eerste in een lange rij die de grond slechter maakt. "Organische stof was het enige wat mijn grootouders en ouders hadden. Ik ben de eerste generatie die de bodem slechter maakt. Dat raakt me. Dat raakt me diep, zo diep", zegt hij.

Jan Dirk van de Voort en Jaap Korteweg

De positie van gangbare veehouder Huijbers op de duurzame top 100 van Trouw is opmerkelijk. Dit jaar heeft de lijst ook Agrarisch Ondernemer 2016 Jan Dirk van de Voort (nummer 67) in de gelederen. In voorgaande jaren stond ook akkerbouwer en vegetarisch slager Jaap Korteweg in de lijst, vorig jaar op 49.

Huijbers voerde vier jaar geleden de Agritop50 aan, de lijst van meest invloedrijke mannen en vrouwen in de agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.