Home

Nieuws

Grote logistieke gevolgen afsluiting Merwedebrug

Met name voor agrarisch verkeer is het heel vervelend: het plotselinge verbod voor vrachtverkeer over de Merwedebrug bij Gorinchem. Dat verbod heeft grote gevolgen voor de logistieke stromen.

Naar schatting heeft ongeveer een derde van alle vrachtwagenbewegingen een agrarische oorsprong. De organisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) benadrukt dan ook dat maatregelen voor herstel van de brug de allerhoogste prioriteit moeten krijgen. Volgens Rijkswaterstaat wordt vrijdag meer informatie naar buiten gebracht over de staat waarin de Merwedebrug verkeert, en over de planning van de herstelwerkzaamheden. Op dit moment is nog niet bekend hoelang de huidige afsluiting zal gelden.

Naar schatting heeft ongeveer een derde van alle vrachtwagenbewegingen een agrarische oorsprong.

Haarscheurtjes in draagbalken

Afgelopen dinsdag 11 oktober heeft Rijkswaterstaat de Merwedebrug bij Gorinchem voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton gesloten. Dat gebeurde, omdat eerder deze maand in de draagbalken van de noordelijke boog haarscheurtjes waren ontdekt en nu ook de draagbalken van de zuidelijke boog ernstige gebreken blijken te vertonen. Reden voor Rijkswaterstaat om de brug voor zwaar vrachtverkeer te sluiten. De brug blijft voor personenauto's geopend.

Dagelijks rijden 95.000 voertuigen over de brug, waarvan 18.000 vrachtwagens. De alternatieve route via de A2 en A59 is 50 kilometer langer. De afsluiting voor het vrachtverkeer ontregelt daarmee logistieke processen en zorgt voor extra kosten.

Kosten voor transport minimaal €500.000 per dag

De kosten voor het omrijden worden door TLN en EVO geraamd op minimaal €500.000 per dag. Vervolgkosten, veroorzaakt door extra inzet van vrachtauto’s en als gevolg van files, zijn hier niet in meegenomen. Volgens een woordvoerder van TLN wordt binnen die organisatie nagedacht over een claim om de kosten te verhalen, als blijkt dat sprake is van achterstallig onderhoud.

De kosten voor het omrijden worden door TLN en EVO geraamd op minimaal €500.000 per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.