Home

Nieuws

Farm Bureau verliest hoop op handelsverdrag

Presidentskandidaat Donald Trump gebruikt oneigenlijke argumenten tegen vrijhandel. Dat zegt Robert Young, hoofdeconoom van de American Farm Bureau. De boerenorganisatie heeft de hoop op een handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten bijna verloren. "Ik ben niet optimistisch."

Juist nu de grootste landbouworganisatie van de Verenigde Staten hoopte op snelle goedkeuring van het Vrijhandelsverdrag voor de Pacific (TTP), gooit de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump roet in het eten, met zijn anti-handelsretoriek. "Wij zijn een sterk voorstander van het verdrag met landen rond de Pacific. Het levert jaarlijks 4 tot 5 miljard extra boereninkomen op", schat Robert Young, hoofdeconoom van de Farm Bureau.

Maar het akkoord verstoft in het Amerikaanse Congres. Zolang de campagne voortduurt, met handel als heikel punt, gebeurt er niets. "We hopen dat Washington het oppakt in de 'lame duck-periode', de tijd tussen de verkiezingen en het aantreden van de nieuwe president. Dan ligt het emotioneel minder gevoelig. Er zijn genoeg redenen om groen licht te geven."

Kansen uit TTP

De belangrijkste kansen uit de TTP voor Amerikaanse boeren liggen in de opening van de Japanse markt. Dit land heeft zijn eigen agrarische sector altijd fel verdedigd binnen de WTO. De Pacifische deal opent de deur voor met name export van varkensvlees. "Met andere landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Korea hebben we al vrijhandelsverdragen."

{{foto,2}}

Dat uitgerekend de Republikeinse kandidaat foetert tegen handel en het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA, zint de Farm Bureau niet. "Trump stelt dat NAFTA schuldig is aan het verdwijnen van talloze banen in de maakindustrie. Dat is onterecht. Tot de internetzeepbel van 2000 groeide juist het aantal banen in die sector. Dat vervolgens de computer- en de kledingindustrie banen verloren, lag eerder aan een technologierevolutie dan aan NAFTA."

'TTP in deze vorm niet steunen'

"Wat Trump roept, klinkt politiek wel lekker. Maar het klopt niet." Ook Hillary Clinton heeft gezegd dat ze de TTP ‘in deze vorm’ niet kan steunen. Young: "Wat dat betekent, weten we niet. Moet er nog aan geschaafd worden? Het zou overigens niet de eerste kandidaat zijn die tegen handel ageert, maar eenmaal in het Witte Huis gewoon voorstander blijkt."

Handelsakkoord VS en Europa moeilijk

Nóg moeilijker ziet de hoofdeconoom de kans op een handelsakkoord tussen de VS en Europa. "Ik denk dat heel veel Europese boeren er baat bij zouden hebben, als Europa zich opent voor de technologie die Brussel hen nu ontzegt. Zoals genetisch gemodificeerde gewassen, maar ook de milde onkruidverdelger glyfosaat. De Europese houding belooft echter weinig goeds. Toen ik onlangs in Duitsland was, wilde niemand zijn schouders eronder zetten. Ik ben niet optimistisch."

Of registreer je om te kunnen reageren.