Home

Nieuws

FAO: zuivelprijs schiet omhoog, graanprijs omlaag

De wereldwijde zuivelprijs is in september met respectievelijk 14% gestegen, vooral omdat wordt gerekend op productieverlagingen in Europa. Ook suiker werd beter betaald, maar de prijs van vlees bleef dan weer gelijk, terwijl de graanprijs zakte naar het laagste niveau sinds juli 2012.

Dat blijkt uit de maandelijkse voedselprijsindex van de FAO. De zuivelprijsindex steeg vorige maand tot 176 punten, wat betekent dat prijzen ruim 76% hoger liggen dan in de referentieperiode 2002-2004. Sinds april zijn prijzen 38% toegenomen. Niet alleen productieverlagingen in Europa spelen een rol, ook leeft de verwachting dat het zuiveljaar in Oceanië van start zal gaan met matige productiecijfers. Boter steeg het meest in prijs.

Suikerprijs op hoogste niveau sinds oktober 2006

De suikerprijs steeg 7% ten opzichte van een maand eerder. Hier ligt de oorzaak primair in weinig groeizaam weer in Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur van suiker. Ook in India zijn productieproblemen, terwijl in Thailand en China de voorraad krap zou zijn. Suiker ligt nu op het hoogste prijsniveau sinds oktober 2006.

De graanprijs daalde in september 2% en ligt nu 9% onder het niveau precies een jaar geleden. Wereldwijd is veel graan voorradig, zowel voor binnenlands gebruik als voor de export. De vleesprijs bleef zo goed als gelijk. In januari raakte de vleesprijs de bodem aan om vervolgens 13% te stijgen. Varkensvlees is het meest in prijs gestegen en rundvlees het minst. De prijs van plantaardige oliën steeg 2%.

Grote graanoogsten wereldwijd

De totale voedselprijsindex, waarin graan een grote rol speelt, is al met al met 3% gestegen. De FAO denkt dat door de grote graanoogsten wereldwijd de ‘importrekening’ voor netto-importerende landen uiteindelijk 11% lager uitvalt dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.