Home

Nieuws

Europese leiders zoeken uitweg in CETA-akkoord

De regeringsleiders van de Europese Unie proberen vrijdag 21 oktober tot een akkoord te komen over een handelsverdrag met Canada (CETA).

Europees handelscommissaris Cecilia Malmström heeft de afgelopen dagen alle zeilen bijgezet om de lidstaten in het gareel te krijgen.

Ze besteedde veel aandacht aan de problemen die zijn ontstaan nu de Waalse deelregering niet met CETA akkoord dreigt te gaan. De Waalse premier Paul Magnette weigert de federale regering, die vóór CETA is, het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten. Volgens de Belgische wet moeten de parlementen van de landsdelen afzonderlijk akkoord gaan met een handelsverdrag.

De Europese top van regeringsleiders heeft het niet alleen over CETA. Ook de Nederlandse nee-stem tegen het handelsverdrag met Oekraïne staat op het programma, evenals de instelling van extra sancties tegen Rusland.

Test Europese betrouwbaarheid handelsakkoord

In Canada en de Verenigde Staten wordt de beslissing in Brussel gezien als een lakmoesproef voor de Europese betrouwbaarheid in handelsakkoorden. Canada en de EU hebben het CETA-akkoord al in 2014 uitonderhandeld. Sindsdien zijn, met name vanwege druk vanuit Europa, nog extra elementen aan het akkoord toegevoegd. De bedoeling is dat de Europese Unie en Canada het akkoord eind deze maand ondertekenen, waarna de parlementen van de lidstaten daarna nog hun akkoord moeten geven.

Negatief effect op vleessectoren

Nederland wil akkoord gaan met het verdrag, dat een groot deel van de importheffingen en andere handelsbelemmeringen wegneemt. Voor met name de vleessectoren kan het akkoord een negatieve impact hebben. De pluimveehouderij is zo goed als buiten het akkoord gebleven, terwijl voor de varkenssectoren afspraken zijn gemaakt over een geleidelijke vrijmaking van de markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.