Home

Nieuws

Europese Hof: langere rusttijden tijdens veetransport mogelijk

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft ten onrechte boetes opgelegd voor diertransporten waarbij 9 uur is gerust in plaats van maximaal 3 uur, maar die wel binnen de tijdslimiet van maximaal 29 uur zijn afgerond.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de bestuurlijke boetes herroepen die zijn opgelegd aan een van de leden van Veepro vanwege het vermeende overtreden van de Europese Transportverordening. Dit naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof van Justitie eind juli dit jaar, zo meldt exportorganisatie Veepro.

Een Duitse rechtbank had om deze uitspraak van het Hof gevraagd. Tegelijkertijd had Veepro, de brancheorganisatie voor vee-exporteurs, gevraagd de behandeling van een ingediend hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in een soortgelijke zaak uit te stellen in afwachting van de uitkomst van de Duitse rechtszaak.

Protocol rij- en rusttijden aangepast

De NVWA laat weten dat de geldende regelgeving, het protocol rij- en rusttijden naar aanleiding van de uitspraak van het Hof is aangepast. De details zijn op de website van NVWA na te lezen.

Veepro Holland is blij met de uitspraak en is bezig met een inventarisatie van opgelegde bestuurlijke boetes voor gelijksoortige transporten om ook deze kosten terug te halen. De hoogtes van de boetes variëren, maar liggen volgens Veepro al snel boven de €1.000 per geval.

Het is Veepro al jaren een doorn in het oog dat rij- en rusttijden van dieren en chauffeurs niet op elkaar afgestemd konden worden. Hierdoor moesten transporteurs vaker met 2 chauffeurs op een wagen rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.