Home

Nieuws

EU verdiept onderzoek overname Syngenta

De EU heeft een zogeheten diepteonderzoek geopend naar de overname van Syngenta door het Chinese ChemChina.

Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Verstager wil zeker stellen dat geen partij ontstaat die prijzen dicteert, of minder investeert in nieuwe producten. De Europese Commissie sprak uitvoerig met de betrokken partijen, maar is nog niet gerust dat haar zorgen onterecht zijn. Pas op 15 maart 2017 neemt de commissie een besluit. Het betreft de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf ooit. ChemChina is bereid $43 miljard over te maken.

Grootste deel omzet Syngenta in EU

Syngenta, dat ook zaad veredelt, wordt geleid vanuit Zwitserland. Maar dat heeft vooral met belastingen te maken. Het bedrijf realiseert het grootste deel van de omzet in de Europese Unie. De markt wordt bepaald door een beperkte groep bedrijven, waaronder - naast Syngenta zelf - Monsanto, Bayer, BASF, DuPont en Dow.

ChemChina speelt zelf niet direct een grote rol op de Europese markt. Maar ChemChina heeft een Israëlische dochter genaamd Adama, en dat is wereldwijd de grootste specialist met generieke gewasbeschermingsmiddelen; middelen op basis van werkzame stoffen waarop geen patent meer rust.

'Geen plannen om Syngenta en Adama samen te voegen'

Syngenta richt zich juist op het maken van producten op basis van door het bedrijf gepatenteerde werkzame stoffen. Adama en Syngenta concurreren niettemin op dezelfde markt. ChemChina heeft eerder gezegd geen plannen te hebben om Syngenta en Adama samen te voegen. Eén aandeelhouder achter zowel de grootste aanbieder van generieke als innovatieve pesticiden, baart de Commissie toch zorgen.

De Commissie spreekt niet direct haar zorg uit over het feit dat ChemChina een staatsbedrijf is.

Of registreer je om te kunnen reageren.