Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:8 okt 2016

EU-parlement wil geen GMO-gewassen

Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement zijn bezwaren geuit tegen de teelt en import van vijf genetisch gemodificeerde gewassen (GMO).

Het Belgische parlementslid Bart Staes (Groen) spreekt van een politiek signaal. "De stemming in het parlement toont opnieuw aan dat de EU heel duidelijk tegen de import en de teelt van GMO-gewassen is."

Genetisch gemodificeerde organismen zorgen al jaren voor verdeeldheid in de EU. Vorig jaar werd een voorstel van de Commissie verworpen. In dat voorstel zouden lidstaten zelf mogen bepalen of ze de import van genetisch gemodificeerde grondstoffen verbieden op hun grondgebied, ook als de Europese Commissie daar toestemming voor heeft gegeven. Lidstaten mogen sinds kort wel de teelt van GMO-gewassen verbieden. De Commissie beslist uiteindelijk over toelatingen voor de teelt en import van GMO-grondstoffen, omdat de lidstaten bijna nooit tot een eensgezind besluit komen.

Genetisch gemodificeerde organismen zorgen al jaren voor verdeeldheid in de Europese Unie.

Beslissen over vernieuwde toelating MON810

Zo moet de Commissie beslissen over een vernieuwde toelating voor de teelt van MON810. In 1998 kreeg Monsanto een teelttoelating voor MON810, een maisras dat genetisch zo is veranderd dat het is bestand tegen insecten. Een groot aantal lidstaten heeft de teelt van MON810 echter verboden. Ook moet de Commissie zich buigen over een eerste vergunning voor de teelt van twee andere GMO-gewassen en over de import van twee genetisch gemodificeerde grondstoffen. Volgens de Belgische nieuwssite Vilt wil een meerderheid van het Europees Parlement dat de Commissie er geen groen licht voor geeft. “Een meerderheid van burgers en lidstaten is sowieso tegen het gebruik van deze technologie in de landbouw”, zegt Staes. “Het wordt hoog tijd dat beleidsmakers daar naar luisteren.”

'Oordeel Efsa leidend'

Voorstanders van de teelt en import van GMO-gewassen verwijzen naar de beoordelingen door de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Zij vinden dat een positief oordeel van de Efsa voldoende reden geeft voor een toelating.

Nederland zal instemmen met de Europese toelating voor de teelt van drie genetisch gemodificeerde maisrassen (mais Bt11, mais1507 en mais Mon810). Dat schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deze week aan de Tweede Kamer. Tegelijk zal Nederland de teelt ervan in Nederland niet toelaten.

Laatste reacties

 • info36

  Die radicale groenen gaan het liefst terug naar de middeleeuwen. Met 1 verschil, ze willen zich afhankelijk houden van olie. Hoezo kan Europa de rest van de wereld niet meer bijbenen?

 • Zuperboer

  Dan zullen USA, Brazilie en Canada de GMO-grondstoffen wel gaan leveren als we de benodigde handelsakkoorden hiervoor hebben ondertekend. EU is een stuurloos schip aan het worden. Er is gebrek aan visie en besliskracht.

 • ed12345

  Vreemd : Nederland zal instemmen me de GMO teelt van enkele mais rassen Tegelijkertijd zal Nederland de teelt ervan IN Nederland niet toelaten . Hoe moet ik dat begrijpen : Helemaal accoord maar niet in mijn achtertuin??? En DE BURGERS in Europa zijn tegen GMO
  Verreweg de meeste burgers hebben wel de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt Zuperboer Het is niet Zullen wel gaan leveren .Dat doen ze al Bv mais kopen in noord of zuid america die geen GMO is ik zou zeggen dat zal HEEL moeilijk worden

 • koeboertje

  Waarom hebben we gmo mais nodig ? , we hebben hier toch genoeg kennis en vakmanschap om gangbare mais te telen .
  Zo kunnen we gmo vrije melkproducten leveren en waarmee we in de toekomst voor blijven op concurentie van buiten de eu.
  En we worden niet afhankelijk van de toeleveranciers van zaden en bestrijdingsmiddelen .

 • jos.veendrick1

  Als je wist wat voor gewasbeschermingsmiddelen op de nominatie staan om te verdwijnen dan zou je denken, moeten we toch naar de GMO?

 • docenten vee

  Waarschijnlijk hebben een groot aantal kritische consumenten, die proberen zicht te krijgen/houden op de invloed van voedingsmiddelen (en de wijze waarop ze geproduceerd worden) en de gezondheid van mens, die en plant, kennis genomen van de inzichten, zoals die beschreven staan in het boek "De wereld volgens Monsanto" (of inmiddels beter "Bayer") van Marie-Monique Robin. Het lijkt erop dat een groot aantal producenten van voedingsmiddelen (boeren ?) hiervan niet (willen) weten en als 'mak schaap' de zaad- en gewasbeschermingsindustrie volgen. Deze laatste hebben maar 1 doel voor ogen: geld verdienen. Voor uw en mijn gezondheid hebben zij geen oog. Wees blij dat er steeds meer kritische en mondige consumenten zijn en ga het gesprek met hun aan. Samen kunnen we de wereld duurzamer maken, want we 'erven de grond niet van onze ouders, maar lenen hem van onze kinderen' en hetzelfde geld voor de hele aarde. Firma's als Monsanto hebben daar geen belang bij en zullen er ook niets aan bijdragen (zou voor werknemers bij deze firma's een dilemma kunnen/moeten zijn).
  Oproep aan producenten van gezond voedsel: wees kritisch(er) op uw 'dienstverlenende' bedrijven en daarmee ook op uw erfbetreders !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.