Home

Nieuws 2 reacties

EU en Canada tekenen CETA-verdrag

De Europese Unie en Canada hebben zondag in Brussel het 'alomvattend economisch en commercieel akkoord', beter bekend als het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie en Canada CETA, ondertekend.

Voor Canada zette premier Justin Trudeau zijn handtekening, voor de EU Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk en de tijdelijke EU-voorzitter premier Robert Fico van Slowakije.

Weigering Waalse deelregering

De ceremonie was 3 dagen uitgesteld omdat de Waalse deelregering weigerde de Belgische regering het mandaat te geven om het verdrag te tekenen. Tusk sprak van 'de strijd om CETA'. Trudeau toonde begrip voor de Walen. "Ik ben voorstander van democratie, en leider van een federaal land. Elke regering is verantwoordelijk voor het beste voor haar bevolking. Drie dagen maken weinig verschil. Ik ben heel blij hier te zijn. Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen."

Premier Justin Trudeau tijdens zijn speech. "Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen."<br /><em>Foto: EPA</em>
Premier Justin Trudeau tijdens zijn speech. "Dit verdrag is voor een betere toekomst voor iedereen."
Foto: EPA

Onderhandelingen 7 jaar

Na afloop van de ondertekening riep de Canadese minister Chrystia Freeland (Handel) "We did it!" De onderhandelingen hebben 7 jaar geduurd. Vorige week liep zij nog in tranen weg van spoedberaad met de Waalse premier Paul Magnette, die garanties eiste en kreeg voor bepaalde Waalse zorgen. Daarna gaf hij groen licht voor Belgische ondertekening.

Volgens Trudeau zijn zorgen bij tegenstanders van CETA over het milieu, gezondheidsnormen of arbeidsrechten niet nodig. "Canada is een progressief land en dit is een progressief akkoord dat een voorbeeld kan zijn voor toekomstige verdragen."

Ratificeren

Zodra het Europees Parlement instemt, kan CETA voorlopig in werking treden. Volgens Trudeau kan dan al 98% van het verdrag worden toegepast. De parlementen in de EU en Canada moeten het ratificeren voor het volledig van kracht wordt. Pas dan gaat het systeem voor geschillen tussen overheden en buitenlandse investeerders, een van de meest omstreden onderdelen, in.

Activisten probeerden zondag het gebouw binnen te dringen om de ondertekening te verstoren. De politie arresteerde 16 van hen.

In Brussel waren er ook protesten tegen CETA. De teleurstelling was groot toen Trudeau zijn handtekening zette.<br /><em>Foto: AFP </em>
In Brussel waren er ook protesten tegen CETA. De teleurstelling was groot toen Trudeau zijn handtekening zette.
Foto: AFP

Laatste reacties

 • bb40

  Dat het verdrag is getekend is positief, de manier waarop geeft goed weer dat de eu aan een grondige reorganisatie toe is.
  Begonnen als een club van 8 landen is het inmiddels uitgegroeid tot een onwerkbare organisatie die net als de vn machteloos is als 1 land (in dit geval een streek van een land) er geen zin in heeft.
  Was altijd een groot voorstander van de eu, maar nu de brexit lijkt mee te vallen voor groot Brittannië is een referendum op zijn plaats .


 • ed12345

  Ik ben er nog niet zo zeker van dat engeland zo blij zal zijn met brexit
  De aanvoerder van het brexitkamp heeft na de overwinning het politieke toneel verlaten Winnen is een er dan ook iet daadwerkelijk mee doen is een heel ander verhaal Als ik het goed heb is hij nu campagneleider bij Trump
  Kijk maar eens hoe moeilijk het was om een Prime Minister te vinden die het aandurfde.Europa zal toch eenheid moeten worden niet alleen economisch maar ook omwille de vrede

Of registreer je om te kunnen reageren.