Home

Nieuws

'Dierenwelzijn en volksgezondheid gaan niet samen'

Dierenwelzijn gaat ten koste van volksgezondheid, wordt beweerd in tv-programma De Monitor. Met deze tegenstelling wil het de discussie van welzijn versus gezondheid en milieu aanwakkeren.

Naar aanleiding van kijkersvragen over ‘megastallen’ heeft tv-programma De Monitor van omroep NCRV onderzoek gedaan naar de gevolgen van fijn stof en stank voor omwonenden van intensieve veehouderijen. Een van de uitkomsten is dat meer welzijn voor de dieren slechter is voor het welzijn van de mens.

'Scharrelkip stoot meer fijn stof uit dan legbatterijkip'

In het programma komt Aart de Kruijf, wethouder in Barneveld, aan het woord. Hij vertelt dat de scharrelkip 13 keer meer fijn stof uitstoot dan de legbatterijkip, waardoor het volksgezondheidsprobleem ernstig wordt vergroot. Pluimveehouder Johan Leenders geeft aan dat de 'megastallen' er juist voor zorgen dat de intensieve sector kan investeren in maatregelen tegen fijn stof en stank voor de omwonenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.