Home

Nieuws 11 reacties

Brussel staat noodfonds weerschade niet in de weg

Er zijn geen Brusselse regels die de overheid tegenhouden boeren en tuinders financieel te steunen bij herstel van de waterschade. Dat blijkt na vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. 'Als staatssecretaris Van Dam dus echt wil, kan hij de boeren en tuinders helpen', aldus Schreijer-Pierik.

De Europese regels voor plattelandsontwikkeling bieden daarvoor de mogelijkheid.

Europees Commissaris Phil Hogan stelt in antwoord op vragen van de Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat Nederland eerst wel een maatregel moet vaststellen op basis waarvan steun kan worden gegeven voor herstel 'van het agrarisch productiepotentieel door middel van investeringen in de landbouw'. Dat kan ook in de vorm van een noodmaatregel, waarbij steun kan worden gegeven vanaf de datum waarop de natuurramp zich voordeed.

Schreijer-Pierik stelde vragen na weerschade mei en juni

Schreijer-Pierik stelde vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van de water- en weerschade in mei en juni in Zuidoost-Nederland. Volgens de CDA-parlementariër is het schandalig dat staatssecretaris Martijn van Dam niet in actie wil komen. Volgens haar weigeren VVD en PvdA geld vrij te maken voor een noodfonds. “Als de staatssecretaris dus echt wil, dan kan hij de boeren en tuinders helpen,” zegt Schreijer-Pierik.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA), die vurig voorstander is van financiële steun voor boeren en tuinders die in mei en juni door noodweer werden getroffen. <br /><em>Foto: Peter Roek</em>
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA), die vurig voorstander is van financiële steun voor boeren en tuinders die in mei en juni door noodweer werden getroffen.
Foto: Peter Roek

Volgens de Europarlementariër Schreijer-Pierik is het schandalig dat staatssecretaris Martijn van Dam niet in actie wil komen.

Zes bedrijven in getroffen gebied inmiddels failliet

Inmiddels zijn zes bedrijven in het gebied failliet en 140 bedrijven verkeren door de weeroverlast in financiële problemen. Banken in het gebied hebben aangegeven dat zij geen behoefte hebben aan een speciale garantieregeling van de overheid om de ondernemers tegemoet te komen. De Tweede Kamer en ook staatssecretaris Van Dam vinden dat de ramp er niet toe mag leiden dat op zichzelf gezonde bedrijven als gevolg van de weersomstandigheden het loodje leggen. Bij de bedrijven die het loodje hebben gelegd zou er sprake zijn van een financiële situatie, waarbij de ramp de druppel was die de emmer deed overlopen.

De Tweede Kamer en ook staatssecretaris Van Dam vinden dat de ramp er niet toe mag leiden dat op zichzelf gezonde bedrijven als gevolg van de weersomstandigheden het loodje leggen.

Laatste reacties

 • DJM

  Dat is juistum het grote probleem, dit kabinet en vooral stas van Dam verrekt het om de getroffen bedrijven te helpen. Weer een paar boerenbedrijven naar de knoppen, ruimt lekker op zo!

 • info36

  Dit laat zien hoeveel dit kabinet op heeft met een van de belangrijkste sectoren in Nederland. 0.0

 • erik1967

  Ach, men doet toch alleen wat voor de melkveehouders (premie voor minder melk leveren)!

 • Peerke1

  In Belgie op een steenworp afstand van het getroffen in Nederland, is de overvloedige regenval sinds vrijdag als Algemene Ramp betiteld en krijgen ruim 300 gemeenten de kans om de schade vergoedt te krijgen. Zie Google: wateroverlast ramp mei juni .be

 • koestal

  De rooie rakker gunt de boeren niks en doet het af met een smoes met goedkeuring van de VVD

 • hylkema.l

  Het verschil tussen de waterschade dit jaar en de schade door de muizenplaag vorig jaar is financieel vergelijkbaar. Ook toen geen vergoeding, maar alleen aanvullende maatregelen.

 • WEEGHEL

  Welke banken in dat gebied betreft het dan?
  De smerige tamzakken.

 • melkveehouder .

  @WEEGHEL. Terechte opmerking. Ook ik zou graag zien dat 'Boerderij' de namen van de betreffende banken publiceert.

 • melkveehouder .

  @WEEGHEL. Terechte opmerking. Ook ik zou graag zien dat 'Boerderij' de namen van de betreffende banken publiceert.

 • John*

  financieel gezonde bedrijven zijn door de banken prima te helpen.. bedrijven die structureel verlies draaien komen er ook niet met steun.

 • koestal

  Prietpraat van van Dam !!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.