Home

Nieuws 5 reacties

'Betaaltermijn supermarkt kost tuinbouw miljoenen'

De onterecht lange betalingstermijnen van grote supermarkten kosten de toeleveringsketen van tuinbouwproducten jaarlijks ruim €700 miljoen.

Dit geld kan niet ingezet worden voor innovaties en duurzaamheid. Dat stelt Greenport Holland in zijn verkiezingsflyer voor politieke partijen.

De tuinbouw wil de betalingstermijn terugbrengen naar maximaal de verkoopbaarheid of levensduur van het product, maar nu is de betalingstermijn 9 tot 12 weken. Supermarkten willen wel eerder terugbetalen, maar vragen daarvoor een rentevergoeding.

Op die manier moeten tuinbouwleverancier hun eigen werkkapitaal financieren, stelt Greenport Holland in haar verkiezingsflyer. Er lijkt steun bij politieke partijen om de betalingstermijn terug te brengen naar 60 dagen, maar niet de houdbaarheidstermijn.

De tuinbouw staat met de rug tegen de muur. "Ook een klacht indienen op grond van economisch machtsmisbruik werkt niet door het risico van uitsluiting van toekomstige leveringen", schrijft de tuinbouw in zijn verklaring.

Meer experimenteerruimte voor vergroening

De tuinbouw wil meer experimenteerruimte in wetgeving om vergroening te bewerkstelligen. Veel nieuwe initiatieven stuiten nu op oude wetgeving. In het document wordt niet alleen gepleit voor lage NVWA-tarieven, maar ook voor het behoud van de landbouwraad in Spanje. De tuinbouw vindt het van het grootste belang dat Nederland blijft investeren in vertegenwoordiging in de grootste Europese concurrent.

Bij de verdere vergroening van gewasbeschermingsmiddelen moet de overheid er wel voor zorgen dat markttoegang behouden blijft. Nederland zou zich verder hard moeten maken voor het behoud van het kwekersrecht.

Laatste reacties

 • John*

  Dit is maar een op een manier te voorkomen en dat is het Belasten van langere betalingstermijnen. Het aanbieden van deze termijnen moet gewoon geld kosten zodat niemand het meer doet.

 • Gerardone

  de betalingstermijn moet eigenlijks zijn vanaf de verkoper aanvangt met het product en dan kan ieder zien waar de knelpunt bij de landbouw is t.o.v. industrie

 • info48

  John zo zou het moeten zijn maar dat kan alleen tussen gelijkwaardige ( handels) partners, die balans is, dankzij de NMA, er allang niet meer en ondertussen zijn de AH's zo machtig dat ze zulke perverse termijnen af dwingen en laten de leverancier die ze eerst afknijpen met de prijs ook nog als Bank voor hun bedrijfs voering fungeren De overheid heeft m.i. bij zulke verstoorde macht verhoudingen de plicht ( betaling) regelingen via de wet te regelen, simpel binnen één maand betalen!

 • pinkeltje

  Supermarkten zijn overwegend beursgenoteerde ondernemingen en die zijn nogal van het eenrichtingsverkeer en hebben ook de macht om gewoon hun eigen regels te bepalen. En als je dat niet bevalt dan vinden ze dat allemaal erg spijtig maar verder zal het ze worst zijn en gaan ze over tot de orde van de dag. Voor jou 10 anderen.

 • Gerardone

  Dus zoals ik al eerder heb vermeld boerenstand ga zelf in de supermarkt met bv. Welkoop winkels en de COOP in geheel Europa en zeg tegen de andere ketens haalt het maar ergens anders weg dit doe je met Rabobank en Campina en de andere cooperatie

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.