Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada

België gaat akkoord met Ceta, het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag.

Dat heeft de Belgische premier Charles Michel donderdag rond het middaguur bekendgemaakt Hij sprak van ‘goed nieuws voor België en een belangrijke stap voor de EU en Canada’.

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring. Zij wilden meer garanties over de arbitragerechtbanken die over conflicten rond investeringen moeten oordelen, en over de import van landbouwproducten.

Verdrag nog niet officieel bezegeld

Magnette, maar ook de Vlaamse premier Geert Bourgeois toonden zich tevreden. Ook EU-commissaris Cecilia Malmström was blij dat er ‘eindelijk witte rook’ is.

Het verdrag wordt echter nog niet donderdag officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

De ambassadeurs van de 27 andere EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen. Daarna hebben het Belgische federale parlement en de parlementen van de deelstaten tot vrijdag middernacht de tijd om het goed te keuren, aldus Michel. Daarna is de weg vrij voor ondertekening door de EU en Canada. Michel denkt dat dat volgende week kan gebeuren. EU-president Donald Tusk liet weten pas contact met de Canadese premier Justin Trudeau op te nemen als alle procedures zijn afgerond.

Tot €1,2 miljard aan extra inkomsten

Na de ondertekening moet het Europees Parlement het verdrag ratificeren, waarna het voorlopig in werking kan treden. De importtarieven verdwijnen dan bijna volledig, waardoor de handel een forse impuls kan krijgen. Volgens de Nederlandse export- en transportsector kan het verdrag Nederland tot €1,2 miljard aan extra inkomsten opleveren.

Voor volledige inwerkingtreding moeten alle nationale en regionale parlementen Ceta ratificeren. Pas daarna wordt bijvoorbeeld het arbitragesysteem ICS van kracht.

‘Goed nieuws voor Nederland’

Het is goed nieuws voor Nederland dat België alsnog akkoord is gegaan met het handelsverdrag met Canada. Dat stellen exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO in een reactie. Volgens de twee zorgt een handelsverdrag met Canada dat de export en de logistiek vereenvoudigt. “Het is goed voor de handel en productie in Nederland”, aldus de organisaties. Ze stellen dat het verdrag met Canada Nederland tot €1,2 miljard aan extra inkomsten kan opleveren. Zo maakt het verdrag het voor Nederlandse kaasexporteurs bijvoorbeeld mogelijk om meer kaas naar Canada te exporteren, volgens Fenedex en EVO. Daar hangt nu nog een limiet aan, zo merken ze op.

Greenpeace: ‘Onrepareerbaar handelsverdrag’

Niet iedereen steekt de vlag uit. Volgens Greenpeace ‘is en blijft het een onrepareerbaar handelsverdrag’. “De bezwaren van een grote groep politici, burgers en maatschappelijke organisaties in heel Europa blijven bestaan”, aldus de organisatie. Greenpeace roept het Europees Parlement en de Tweede Kamer op om het verdrag niet te ratificeren.

Beheer
WP Admin