Home

Nieuws

Akkoord met Canada treedt in werking

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en de Canadese premier Justin Trudeau hebben zondag handelsverdrag Ceta getekend.

Dit is een aanvulling op het eerder verschenen artikel: EU en Canada tekenen CETA-verdrag.

Het verdrag kan daardoor voor het overgrote deel in werking treden. Dat is goed nieuws voor zuivelexporteurs, maar een risico voor vleesproducenten. Ceta moet voor een definitief akkoord nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en nationale en soms regionale parlementen.

Canadese importquota

Canada stelt nu een importquotum in voor 16.800 ton kwaliteitskazen uit de EU en nog eens een quotum van 1.700 ton voor industriekaas. Volgens de Europese Commissie zijn de quota goed voor een omzet van circa €150 miljoen per jaar. Andersom stelt de EU heffingsvrije toegang in voor 45.838 ton rundvlees en 75.000 ton varkensvlees.

Het rundvleesquotum komt bovenop een bestaand quotum van 4.162 ton die eerder werd ingesteld, en staat los van het Hilton-quotum van 11.500 ton dat wordt gehandhaafd door de EU. Het varkensvleesquotum komt bovenop een bestaand quotum van 4.625 ton. De varkenshouderij toonde zich eerder bezorgd over de overeenkomst, maar de Europese Commissie benadrukt dat het totale quotum amper 0,4% van de EU-consumptie betreft.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (rechts), en de Canadese premier Justin Trudeau (links).<br /><em>Foto: EPA</em>
Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (rechts), en de Canadese premier Justin Trudeau (links).
Foto: EPA

Vrees voor inferieur vlees

Canada mag alleen vlees naar de EU exporteren als het afkomstig is van dieren die zonder groeihormonen zijn geproduceerd. De overeenkomst betekent ook dat verwerkt rundvlees, varkensvlees en bizonvlees voortaan heffingsvrij de EU in mag. Wallonië verzette zich lang tegen de overeenkomst, omdat het vreest dat inferieur vlees de EU in komt.

De Waalse regering heeft zijn verzet gestaakt na een overeenkomst (pdf, 89,5 kB) te hebben gesloten met andere Belgische gewesten. Volgens de overeenkomst kan een federale overheid of deelstaat in het geval van een onevenwichtige markt, bijvoorbeeld als de Canadezen de markt overspoelen, handelsbeperkende maatregelen treffen. Ook wanneer de onevenwichtigheid slechts bij één product wordt vastgesteld.

Ceta geen invloed op wetgeving transgene gewassen

Duidelijke drempels moeten de komende twaalf maanden worden bepaald. Ook wordt in de overeenkomst onder meer benadrukt dat Ceta geen invloed zal hebben op de Europese wetgeving wat betreft transgene gewassen.

Volgens de Waalse premier Paul Magnette zijn het concessies die een vergelijkbaar verdrag met de VS onmogelijk maken, maar volgens zijn Vlaamse ambtgenoot Geert Bourgeois is het verdrag zelf niet gewijzigd en betreft het louter verduidelijkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.