Home

Nieuws 3 reacties

ABN Amro verwacht nieuwe piek in zuivelmarkt

Het hogere prijsniveau dat de zuivelindustrie en melkveehouderij sinds de nazomer van 2016 tekent, zet dit najaar niet verder door.

In de loop van 2017 is echter verder herstel te verwachten, maar het op de markt brengen van interventieproduct voorkomt een nieuwe prijspiek. Deze verwachting spreekt de ABN Amro bank uit in het nieuwe rapport Nederland Zuivelland.

In 2017 zal de marktverbetering zich gestaag voortzetten richting historische gemiddelden. Voor een piek komt 2017 waarschijnlijk te vroeg, ook omdat interventievoorraden nog op de markt komen. De echte piek volgt later.

Sterke uitgangspositie

De Nederlandse zuivelketen heeft volgens ABN Amro een sterke uitgangspositie. “De sector heeft een ijzersterk imago, een goede toegang tot groeimarkten en een zuivelketen waarin pragmatisch wordt samengewerkt. De toekomst van Nederlandse melkveehouders ligt niet in volumegroei, maar vooral in de groei van toegevoegde waarde: van meer naar beter”, benadrukt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van de bank.

“De Nederlandse zuivelketen bevindt zich in de kopgroep van de internationale zuivelmarkt. Een keten met een focus op de bovenkant van de markt biedt de beste remedie tegen de negatieve gevolgen van prijsvolatiliteit. De marktdynamiek kun je er niet mee uitbannen. Het zorgt echter wel voor hogere pieken, minder diepe dalen en een betere gemiddelde melkprijs door de jaren heen.”

Laatste reacties

  • jfvanbruchem1

    Je kan ook zeggen de prijs gaat op en neer, is altijd goed.

  • leijsen1

    flutverhaal. stop met die onzinnige artikelen te schrijven.

  • waarom moet rabobank dat hier schijven naarboven of onder gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.