Home

Nieuws 6 reacties

Van Dam ziet niets in Franse aanpak voedselverspilling

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is geen voorstander van het invoeren van wetgeving tegen voedselverspilling, die zich richt op één schakel in de voedselketen.

Dat schrijft hij in reactie op het Franse wetsvoorstel, waarin supermarkten worden verplicht afspraken te maken met charitatieve instellingen over het doneren van voedseloverschotten.

"De verantwoordelijkheid voor het tegengaan van voedselverspilling is een verantwoordelijkheid van de voedselketen als geheel en daar moet in gezamenlijkheid aan worden gewerkt. Daar komt bij dat dergelijke wetgeving behoorlijke uitvoerings- en handhavingskosten met zich meebrengt. Ik vind dat we dan ook terughoudend moeten zijn met het invoeren van dit soort wetten", aldus Van Dam. Hij wil voedselverspilling op een andere manier aanpakken.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De tijden veranderen. Vroeger hadden burgers spaargelden en zetten ze dat op de bank. Ondernemers hadden geld nodig en leenden om te investeren. Tegenwoordig is het andersom. Veel burgers hebben geen spaargeld en nauwelijks geld om voedsel te kopen. Ondernemers hanteren te hoge prijzen en bulken van de poen. Als de lonen nu wettelijk omhoog moeten (tegen een langere werkweek) dan krijg je automatisch koopkrachtigere klanten. Weggeven van voedsel is dan minder nodig.

 • alco1

  Eigenlijk maar een dom gezeur dat voedsel verspillen.
  Het gaat erom waar het terecht komt. Als compost weer op het land is er niets mee aan de hand. Wordt het echter net als de menselijke faces vernietigd, dan is dit schadelijk voor de "kringloop".

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, "tegenwoordig hebben burgers geen geld om voedsel te kopen"?
  In grootvaders tijd hadden burgers 50% van hun inkomen nodig voor voedsel, nu nog maar 5%.
  Tegenwoordig hebben mensen geld nodig voor de 2e auto, 2e huis, 2e vakantie, 2e televisie en ook steeds meer voor een 2e vrouw. Daardoor komen sommigen in de knel met de wekelijkse bootschappen.

 • agro1

  mozes... booDschappen. je gebleken taalvaardigheid geeft aan, dat je taalfouten in het algemeen en zulke in het bijzonder, niet onopzettelijk maakt. je reacties zijn geregeld erreg polcor. zal wel met een zekere correlatie met het brood en woord te maken hebben. deze bovenstaande reactie is mij trouwens recht uit het hart gegrepen, dat weer wel.

 • g.g

  @Mozes ....mee eens

 • farmerbn

  Het klopt dat het aandeel voedsel nu lager is dan vroeger in het bestedingsbudget. Vroeger waren er geen tweede auto's, tv's , internet en mobiele telefoon. Nu wel en zijn ze bijna gewoon nodig. Wat ik wilde aangeven is dat onze toeleveranciers, supermarkten enz te veel marges pakken zodat er voor ons en bij burgers in het algemeen te weinig overblijft. Als bv de olie duurder wordt dan stijgt de benzineprijs direct en bij het dalen duurt het langer en gaat het in mindere mate. Bedrijven worden te machtig en de concurrentie verdwijnt. De klant is steeds minder koning.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.