Home

Nieuws 3 reacties

Van Dam: kennis en innovatie kern van exportpositie

De bijdrage van de Nederlandse land- en tuinbouw aan de totale export is van groot belang. Maar die positie verplicht de agrarische sectoren zich extra in te spannen om die positie te behouden, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Van Dam bezocht vrijdag de Grüne Woche, de internationale landbouwtentoonstelling in Berlijn. Ter gelegenheid daarvan maakte hij de exportcijfers van de Nederlandse agrosector bekend. "De Nederlandse export is met €700 miljoen gegroeid. Er is opnieuw een record bereikt", aldus Van Dam.

De Nederlandse land- en tuinbouw draagt voor ongeveer een vijfde bij aan de totale landbouw en bijna 60 procent van ons overschot op de handelsbalans. Dat heeft een enorme impact op het verdienvermogen van Nederland."

Weinig invloed Russische boycot

De staatssecretaris ziet dat over het geheel de Russische boycot betrekkelijk weinig invloed heeft gehad op de land- en tuinbouw. "Maar er zijn wel sectoren die daar zwaar onder lijden, kijk naar de varkenshouderij."

Van Dam prijst de initiatieven van de varkenshouderij die probeert met onderscheidende producten een sterkere positie te verkrijgen in Duitsland.

Vooraanstaande rol innovatie en kennisontwikkeling

De Nederlandse toppositie op de wereldmarkt voor land- en tuinbouwproducten komt onder meer vanwege de vooraanstaande rol van innovatie en kennisontwikkeling, zegt de staatssecretaris. "De kernboodschap is dat we met dit exportrecord niet achterover kunnen gaan zitten. We moeten ons meer dan voorheen inzetten voor om onze kennis en innovatie te versterken. Dat is de motor van onze exportpositie."

Laatste reacties

  • 344412

    Ja, ja, kennis en innovatie, hoeveel boeren kunnen daar van leven? Zonder boeren stopt de innovatie, lijkt Van Dam over het hoofd te zien, hij gooit het kind met het badwater weg.

  • agratax(1)

    Verbeteren van Kennis en Innovatie vraagt om Creatieve geesten. Creatieve geesten moeten tijdens hun schooltijd en daarna wel worden geprikkeld om hun creatieviteit te ontwikkelen. Helaas ontbreekt het aan deze mentaliteit bij het gross van de Nederlanders. Ieder kind moet van zijn ouders een goede prestatie leveren op school, dus kan het leraren corps niet veel anders dan de lesstof zo maken dat de wens van de ouders wordt bevredigd. Dit strookt niet met het maken van toptalenten nodig voor de innovatieve ontwikkeling van het land. Zo @344412. worden boeren doorgaans niet beter van deze innovaties, want de verbetering die het hun brengt wordt sinds jaar en dag te niet gedaan door het achter blijven van hun opbrengstprijs.

  • Peltjes

    Mooi weer spelen over de rug van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.