Home

Nieuws 18 reactieslaatste update:19 feb 2016

Uitbetaling betalingsrechten op schema

De uitbetaling van de Europese steun in de vorm van betalingsrechten loopt op schema. Dit laat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) weten.

Doelstelling was om op 1 december 2015 30% van het totale bedrag, waarop Nederland recht heeft, uit te betalen. Uiteindelijk stond op die datum ruim 32% van het totale bedrag aan betalingsrechten op de rekening van Nederlandse boeren. Het gaat om een voorschot van bijna €130 miljoen.

Bijna €400 miljoen betaald

Volgens het betaalschema van de uitvoeringsorganisatie was de doelstelling om op 31 december 75% uit te betalen. Uiteindelijk had RVO.nl ruim 78% (bijna €395 miljoen) van het totaalbedrag overgemaakt. Tot 21 januari is ruim €396 miljoen uitgekeerd. Het doel is om op 31 januari 90% van de totale EU-steun uit te keren aan boeren. Voor 1 juli 2016 moet dat 100% zijn.

Gemiddelde waarde betalingsrechten

Agrarische ondernemers vragen jaarlijks uitbetaling aan van de betalingsrechten, de vergroeningsbetaling en eventueel de extra betaling jonge landbouwers. Dit moet via de Gecombineerde Opgave. De gemiddelde waarde van de betalingsrechten in 2015 is vastgesteld op €288,98 per hectare. Het gelijke bedrag per hectare voor elke boer in 2019 is €270,17.

Laatste reacties

 • boerindorp

  82 bedrijven uitbetaald sinds 31 december, met dit tempo wordt het eerder kerstmis voordat iedereen uitbetaald is! In plaats van op schema! Objectief blijven!

 • info246

  Hele slechte zaak dat niet iedereen op de zelfde dag, of in ieder geval zelfde week betaald wordt. Een ieder heeft toch ook de zelfde rechten en plichten omtrent het glb. Je kan toch ook niet je personeel bestand ongelijk betalen. Werknemer A 4 maanden eerder betalen dan werknemer B zal niet echt sfeer verhogend gaan werken binnen een bedrijf. Vind het dan ook niet kunnen dat er zo groot verschil zit tussen de betaal datums van bedrijven, dit is ronduit concurrentie vervalsing. En dit door een overheids instelling anno 2016 bahhhh

 • maiskolf

  Na 1 jan gewoon 3 weken vakantie gehad lijkt wel!

 • mtseshuis

  bagger...

 • mariapeel

  Waarom niet allemaal binnen een maand . Dat moeten wij ook met de opgave . Rvo heeft al vanaf 15 mei de Tijd gehad . Jammer dat ze dat zelf niet snappen .

 • melkveehouder .

  Kan iemand mij uitleggen waarom voor de laatste 10% van de aanvragen vijf maanden tijd nodig is terwijl ze in de maand december, dus één maand, 45% van de aanvragen afgehandeld krijgen?

 • martijn.ter.horst1

  @melkveehouder: Dat heeft te maken met de verplichte EU-controles. Daarnaast: wie laat uitbetaald krijgt heeft vaak te maken met bijvoorbeeld een dubbel geclaimd perceel. De aanvrager en buurman eisen in dit geval hetzelfde stukje grond op in de perceelsregistratie. Als dit niet per telefoon opgelost kan worden, kan het zijn dat er een fysieke controle plaatsvindt. Dat kost tijd. Helaas komt het elk jaar ook vaak voor dat niet de juiste bankrekeningnummer bekend is bij RVO.nl of de Gecombineerde Opgave niet volledig is ingevuld.

 • Eminem2010

  nog niks ontvangen en zeer vroeg ingeleverd maar wel van rechtsvorm veranderd dus dat zal wel weer een speciaal geval zijn.

 • aardappelboer

  Ik heb ook nog niks ontvangen, terwijl vlgs site rvo perceelscontrole afgerond is in november, nooit geen brief of telefoon gehad dat er iets mis was, snap dan ook niet dat ik nog steeds niks heb ontvangen. De laatste jaren wel steeds uitbetaald gekregen in februari op exact dezelfde datum, hoe toevallig?? Alleen vorig jaar in december!

 • WGeverink

  Al die boeren die miljoenen geinvesteerd hebben en zeven dagen in de week keihard werken. Boeren wiens kennis de hele wereld over gaat als voorbeeld van hoe het moet. En boeren die tegen vertwijfeling aan elke dag weer hoopvol bij de brievenbus staan te wachten op een cheque uit Brussel zodat moeders weer boodschappen kan kopen. Ik vind het hartverscheurend.

 • melkveehouder .

  @martijn .ter.horst1. De perceelcontrole is, volgens mij adviseur, reeds maanden geleden uitgevoerd en was in orde. De opgave betrof eigendomsgrond en reguliere pacht.

 • h berg

  ik begin het vermoeden te krijgen dat wij bij de laatste 10 procent horen

 • Farmer4life2

  Hier ook nog steeds niet ontvangen. Ik bekijk het positief. Er zal een dag aanbreken dat het op mijn bankrekening staat.

 • Almagro

  Wacht eens even...nu ik dit lees schiet me wat te binnen. Ik heb ook nog niks ontvangen. En dat de afgelopen 25 jaar nog niet.
  O ja, das waar ook. Ik melk geen koeien.

 • awhurenkamp1

  Dan moet er 7dagen gewerkt worden vooooooooor noppes

 • Te gek voor woorden,wij moeten alles binnen twee maanden inleveren, en er wordt acht maanden gedaan om uit te betalen

 • J.W. de Kloet

  idd wij hebben tot op heden nog niks ontvangen waarom andere al wel in november. gewoon pure willekeur zouden ze eens moet doen met de salarissen van de ambtenaren

 • Farmer4life2

  @Zents beheer
  Koop 100 ha land en je krijgt straks 35 duizend euro subsidie.

  Dan krijg jij ook subsidie. Moet je wel aan alle regels voldoen....

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.