Home

Nieuws 10 reacties

Rutte: Russische boycot duurt nog wel even

De Nederlandse landbouw moet er niet op rekenen dat de Russische grenzen op korte termijn opengaan. "De sancties vanwege De Krim zullen nog wel wel even doorlopen", aldus premier Mark Rutte, maandag.

Rutte reageerde op een vraag van een ondernemer uit Dronten, die vindt dat de landbouw de dupe wordt van de sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft afgekondigd.

Rutte verdedigde de actie van de Europese Unie. "We hebben in Europa ook nog zoiets als beschaving. Je kunt als land niet zomaar een ander land bezetten. Het zou raar zijn als wij als exportland zouden zeggen: 'Dat laten we maar gebeuren'. Bovendien: het was geen actie van ons om de landbouw te treffen. Dat heeft Rusland gedaan."

'Ik zie de situatie nog niet verbeteren'

Zelfs als de Russische grenzen weer opengaan voor Europese landbouwproducten, is het nog de vraag of de land- en tuinbouw daar volop van kunnen profiteren, zegt Rutte. "Ik zie de situatie in Rusland op korte termijn nog niet verbeteren. Het gaat niet zo goed met de Russische economie. Het is vooral de Russische middenklasse die terugvalt en van die middenklasse moeten wij het juist hebben bij de export van kwalitatief goede producten."

'Normaal ondernemersrisico'

Rutte zei het als een normaal ondernemersrisico te zien, dat exportmarkten wegvallen door politieke of economische ontwikkelingen. "Dat zien we over de hele wereld. Er is altijd wel ergens onrust. Kijk naar China, kijk naar Syrië. Dan moeten we blij zijn dat Duitsland verreweg onze grootste handelspartner is. Dat is een relatief stabiele markt."

De minister-president zegt dat hij als liberaal terughoudend is om de overheid te laten inspringen bij het wegvallen van exportmarkten. "Al hebben we dat bij de Russische boycot wel gedaan, maar het is een normaal ondernemersrisico, ook al heb je er als ondernemer niet om gevraagd."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Weten we in ieder geval op wie we niet meer hoeven te stemmen volgend jaar; Met Mark hebben we geen medelijden die heeft al wel werk gevonden en anders neemt ie toch plaats in de karavaan van Hillary C.

 • av

  hij verteld toch geen onzin. het is wel duidelijk, er wordt niet omheen gedraaid

 • agratax(1)

  Wie de huidige regering de schuld geeft van de crisis, zou er goed aan doen zich af te vragen "Hoe zit de wereld in elkaar. Wie is verantwoordelijk voor wat". Bij het onderwerp Landbouw kunnen we onszelf als boeren aanrekenen dat er zogauw de overheid zich niet bemoeit met de productie we binnen een jaar meer produceren dan we kunnen verwerken en vermarkten. Iedere boer die dan ook de overheid beschuldigt van het verstieren van de markt of de markt overvoeren, moet bedenken dat het alternatief is "een politiek geleide productie". Als we als boeren een betere prijs willen, kunnen we hooguit eisen dat de Vrije Wereld markt zo wordt ingericht, dat er gegarandeerde prijzen gelden per kosten gebied. Dus in Europa een andere prijs dan in Argentinie of Nieuw Zeeland omdat de vaste kosten (grond, personeel, sociale voorzieningen) eenvoudig te verschillend zijn. Nog even terug naar de boycot, die heeft de export geen goed gedaan, maar de olie en gas prijs die met ca. 60 % is gedaald is van veel grotere invloed op het Rusland gebeuren. Poetin moet ten koste van alles zelfvoorziend worden en de export uit het peper dure Europa beeindigen wil hij de levensstanddaard van zijn bevolking op het peil van voor De Krim crisis houden.

 • Farmer4life2

  Europa was bezig om Oekraïne in te lijven binnen de EU. In het verleden (val van de sovjet unie) is uitgestippeld dat Oekraïne een no-man land was. Een buffer tussen de grootmachten.

  Dat Poetin geen lievertje is, klopt. Maar er is veel meer aan de hand in de wereld dan we weten. Blijf maar mooi kijken naar het 8 uur journaal en geloof alles wat daarin gezegd wordt. Feit blijft dat Europa aanstichter is van dit gebeuren.

 • farmerbn

  Precies farmer4life2

 • Snel

  Farmer4life2 denk toch de VS die Europa voor `t karretje heeft gespannen,

 • harten2481

 • Snel

  En VVD heeft de landbouw verkwanselt door `t aan de PVDA te geven. Nu met de verkiezingen op komst prediken ze weer geluk en zaligheid met ze helpen `t naar de verdoemenis,

 • alco1

  Zeggen dat alles wat in het acht uur journaal gezegd wordt een leugen is en zelf spreken over een "feit".
  Dat is nog eens een voorbeeld van blind varen.

 • Farmer4life2

  @alco1 het woord "alles" in mijn tekst hier boven geeft aan dat niet alles waarheid is, maar wel bepaalde stukken in het NOS journaal.

  Voordat je mij ziet als een blind vaarder, zie ik graag hiervoor een onderbouwing. Die ik in mijn posten ook aangeef.

  De laatste tijd lees ik nogal wat zure reacties van je. Blijf objectief en rationeel bekijken en laat je niet ondersneeuwen door negatieve berichten over melkprijzen. Uiteindelijk zal de ondernemer die overzicht houdt en juist handeld naar de omstandigheden zege vieren, zelfs als dat betekend dat het bedrijf enkele tijd verliesgevend is.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.