Home

Nieuws

Rabo: meer concurrentie op suikermarkt na 2017

De afschaffing van de suikerquotering in 2017 krijgt een grote invloed op de Europese suikermarkt. De suikerproductie en -prijs gaan meer schommelen. De concurrentie tussen de suikerproducenten neemt toe.

Ook landen buiten de EU gaan merken dat Brussel de suikerquotering afschaft per 30 september volgend jaar, schrijft de Rabobank in een rapport over de suikermarkt. De EU kan dan onbeperkt suiker exporteren. Bovendien wordt een deel van de suiker in de EU verdrongen door isoglucose, waarvan de quotering tegelijk afloopt met die van suiker. Daardoor komt nog meer Europese suiker beschikbaar voor de export. Die is nu volgens een WTO-afspraak begrensd op maximaal 1,35 miljoen ton per jaar.

Daarnaast worden landen buiten de EU steeds meer zelfvoorzienend. Zij hoeven dus minder suiker te importeren, terwijl vanuit de EU het aanbod op de wereldmarkt toeneemt.

'Kostprijs wordt voor Sub-Sahara nog belangrijker'

Vooral de Sub-Sahara (landen in West-, Centraal en Oost-Afrika) gaat de afschaffing van de EU-suikerquotering voelen, schrijft Rabobank-suikeranalist Ruud Schers. "De Sub-Sahara exporteert momenteel zo'n 20% van de suikerproductie naar de EU. In sommige landen gaat alle exportsuiker naar de EU. Door de grotere suikerproductie in de EU na 2017, zullen lokale suikerproducten andere afzetmarkten moeten vinden. Dan moeten ze concurreren met de grote exportlanden. De kostprijs wordt voor de Sub-Sahara dan nog belangrijker. De daling van de import naar de EU wordt voor een deel gecompenseerd, doordat de suikerconsumptie stijgt door bevolkingsgroei en een aanhoudende trek naar de stad."

Of registreer je om te kunnen reageren.