Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:11 jan 2016

Moeizaam mestjaar verwacht

De prijs die veehouders moeten betalen om van hun mest af te komen, is uitzonderlijk hoog. Het ophaaltarief voor zowel rundvee- als varkensmest ligt tussen €18,50 en €25 per kuub.

Varkenshouders betalen tussen €19 en €27 per kuub. Sinds 2007 zijn de prijzen niet zo hoog geweest. Rundveehouders betalen in het Noorden €24 tot €25 om van een kuub mest af te komen. In het Zuiden liggen de ophaalbijdragen rond €18,50 per kuub, in het Oosten circa €22 per kuub.

Varkensdrijfmest

Varkenshouders betalen tussen de €18,75 en €27 per kuub drijfmest. In het Zuiden zijn de ophaalbijdragen het laagst, in de regio Oost-Nederland betalen varkenshouders het meest om van hun mest af te komen. Varkensdrijfmest in regio Noord is €25 per kuub. Dat is gemiddeld €4 per kuub meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Verwerking varkensmest voordelig

Mestverwerking is voordelig: gemiddeld betalen varkenshouders €17 per kuub af boerderij bij levering aan een mestverwerker. De mestverwerkingscapaciteit in met name regio Oost, is onvoldoende om de hoeveelheid varkensmest die beschikbaar is, te verwerken.

Rundveemest verdringt varkensmest

Uit een rondvraag langs mestintermediairs blijkt dat de binnenlandse afzetmarkt voor varkensmest dit jaar vrijwel volledig zal worden ingevuld met rundveemest. Akkerbouwers willen geen varkensmest meer vanwege het hoge fosfaatgehalte. Rundveedrijfmest bevat meer organische stof, stikstof en kali. Deze verschuiving op de mestmarkt is ingezet in 2015. Toen was het voor varkenshouders al veel moeilijker de mest af te zetten op de reguliere markt waar door de prijzen opliepen en zagen zij de ophaalbijdragen fors oplopen.

Voorjaarsaanwending mest cruciaal

Over een maand mag mest worden uitgereden. De voorjaarsaanwending is cruciaal, melden de mesthandelaren. In het najaar wordt maar beperkt mest uitgereden. Door de aangescherpte fosfaatgebruiksnormen (gemiddeld 5 kilo minder sinds 2015), het toenemend gebruik van bodemverbeteraars wordt het grootste gedeelte van de plaatsingsruimte voor fosfaat en stikstof al in het voorjaar ingevuld.

Rustige mesthandel

Momenteel is de handel in mest nog rustig, melden de intermediairs. Mest wordt nog wel naar de opslagen gereden, maar veel opslagcapaciteit is inmiddels al benut. Akkerbouwers die mest opslaan beuren circa €10 tot €12 per kuub rundveedrijfmest. Ook die bedragen liggen 3 tot 4 keer hoger dan voorgaande jaren.

Laatste reacties

 • timo

  Koeien vasthouden en lekker doormelken, hobby mag geld kosten.......

 • kuiken007

  lang leve het loslaten van de koeienrechten!!!!!

 • alco1

  Kortom AMvB zal de markt beheersen.
  Fosfaatrecht totaal overbodig.

 • Vhouder

  beste alco ik geloof er niks van als je het vandaag vrijgeeft komen er veel meer koeien ongeacht de mestafzetprijs

 • kbg

  Boerderij maakt vast de stemming, geweldige organisatie!

 • wimscheerders

  nou ja toch nog 1 landbouwproduct wat in prijs stijgt .
  wel triest dat het aan de verkeerde kant van de streep staat

 • NoordHollander

  de moeite van bestuderen waard
  mest lijkt haast t aantrekkelijkste produkt om in te handelen in de
  agribusiness...........

 • Farmer4life2

  Klopt, dure prijzen en makkelijker voor de transporteurs iets hoger te vragen. Ze doen het toch wel.

 • alco1

  akkerbouwers vinden de extra centjes wel fijn.

 • kip

  De akkerbouwers lachen zich slap

 • jofra

  Die het laatst lacht lacht het best

 • info104

  Fijn dat er ongeremd kan worden gemolken, alleen heeft het 3 nadelen lage melkprijs en hoge kosten van mestplaatsing en vvo kosten die straks ook nog de pan uit rijzen. Het positieve is dat ik alleen druk ben met de koeien en geen trekker meer hoef te rijden ,dat moet de loonwerker maar doen, alleen zo jammer dat ik hem niet op tijd kan betalen, WAAR BEN IK MEE BEZIG

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.