Home

Nieuws 3 reacties

Minder ammoniakuitstoot met groen rond stal

Aanleg van groene landschapselementen rond stallen kan de uitstoot van ammoniak met 3 tot 8% verlagen. Dat blijkt uit een studie van Alterra van de Wageningen UR naar het effect van landschapselementen op de uitstoot van ammoniak naar Natura 2000-gebieden.

Door het vergroten of speciale wijze van aanleg van landschapselementen (bijvoorbeeld bomen en/of struiken) kan de reductie verder vergroot worden.

Het grootste effect, heeft het integraal verruwen van het tussengebied en het aanbrengen van een landschapselement van 250 meter. Hierbij wordt de ammoniakdepositie met respectievelijk 11 en 10% verlaagd. Het geringste effect, 3% reductie, wordt bereikt met het aanleggen van een landschapselement rondom Natura 2000-gebieden.

Landschapselement van 50 meter meestbelovend

"Het aanbrengen van een landschapselement van 50 meter breed rondom bedrijven, lijkt van de doorgerekende scenario's het meestbelovend", aldus de onderzoekers. De benodigde ingreep is hierbij het minst ingrijpend, omdat het betrekking heeft op minder dan 1% van het landareaal en het te behalen effect van deze maatregel bedraagt 8 tot 12% reductie van de depositie door stal- en opslagemissie.

Laatste reacties

 • chila

  En wie gaat dat betalen ? De kostprijs in NL ligt al veel te hoog.
  Geen dieren in de stal vermindert de uitstoot ook fors .
  Dit weet ik zonder onderzoek te doen .

 • vandenbrand

  ammoniak is zwaarder, als je tussen/rond dijken zit zelfde effect.

 • W Geverink

  Schitterend! Weer een stukje Nederlandse kennis klaar voor de export. Ok, ik zeg dat de ammoniak uitstoot presies het zelfde is maar dat de lucht door de erfbeplanting ook verder omhoog gestuwd wordt waardoor ammoniak houdende lucht wordt verdund en over een groter gebied verspeidt. Ik weet uit ervaring dat bomen of bos rond stallen en mest lagunes goed werkt tegen geuroverlast om dezelfde reden. Maar ja ik heb geen universitaire opleiding... Enfin als ik het fout heb wil de universiteit vast wel voorrekenen hoeveel meter erf beplanting er rond de stal moet staan om de ammoniak uitstoot naar nul terug te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.