Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Minder ammoniakuitstoot met groen rond stal

Aanleg van groene landschapselementen rond stallen kan de uitstoot van ammoniak met 3 tot 8% verlagen. Dat blijkt uit een studie van Alterra van de Wageningen UR naar het effect van landschapselementen op de uitstoot van ammoniak naar Natura 2000-gebieden.

Door het vergroten of speciale wijze van aanleg van landschapselementen (bijvoorbeeld bomen en/of struiken) kan de reductie verder vergroot worden.

Het grootste effect, heeft het integraal verruwen van het tussengebied en het aanbrengen van een landschapselement van 250 meter. Hierbij wordt de ammoniakdepositie met respectievelijk 11 en 10% verlaagd. Het geringste effect, 3% reductie, wordt bereikt met het aanleggen van een landschapselement rondom Natura 2000-gebieden.

Landschapselement van 50 meter meestbelovend

“Het aanbrengen van een landschapselement van 50 meter breed rondom bedrijven, lijkt van de doorgerekende scenario’s het meestbelovend”, aldus de onderzoekers. De benodigde ingreep is hierbij het minst ingrijpend, omdat het betrekking heeft op minder dan 1% van het landareaal en het te behalen effect van deze maatregel bedraagt 8 tot 12% reductie van de depositie door stal- en opslagemissie.

Beheer
WP Admin