Home

Nieuws 13 reacties

Minas weer op agenda in Tweede Kamer

Het mineralenaangiftesysteem (Minas) staat weer officieel op de agenda in de Tweede Kamer. Deze week laten Kamerleden zich in beslotenheid voorlichten over het systeem dat eind vorige eeuw werd ingevoerd. Doel van Minas was het zichtbaar maken van de stikstof- en fosfaatstromen van en naar de landbouw. Minas werd gebruikt om de stikstof- en fosfaatverliezen te verlagen.

VVD-Kamerlid Helma Lodders kreeg brede steun van collega-Kamerleden toen zij eind vorig jaar vroeg om Minas weer van stal te halen. Zij meent dat er elementen in het systeem zaten, die het overwegen waard zijn om ze opnieuw in te voeren. "Minas opnieuw invoeren zal niet gaan", zegt Lodders. "De Europese Commissie en de Europese rechter heeft het destijds afgekeurd. Er zijn echter heel veel mensen die mij zeggen dat het systeem zo gek nog niet was. Daarom laten we ons nu informeren."

Nitraatrichtlijn

Het Europese Hof van justitie heeft in oktober 2003 de grondslag onder Minas weggeslagen. Volgens de Europese rechter hield Nederland zich niet aan de bepalingen van de Nitraatrichtlijn. Dat ging destijds onder andere over naleving van de bewmestingsnormen uit de Nitraatrichtlijn.  Nederland hanteerde verliesnormen, die een hogere mestgift  mogelijk maakten als er ook een hogere oogstopbrengst van de grond kwam.

Nu de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij in de pijplijn zit, wil de Kamer bekijken welke elementen uit Minas eventueel nog bruikbaar zijn. "Ik weet niet waar de regiegroep mee komt. Ik weet wel dat de staatssecretaris binnenkort met een brief komt, en daar moet ik me op voorbereiden. Waar ik op uitkom, weet ik nog niet."

De Tweede Kamer wordt begin februari ook nog in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de manier waarop waterschappen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu metingen doet naar fosfaat en hoe de gegevens in modellen worden vertaald naar beleid.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Ik ben ook wel benieuwd waar de meetpunten zich bevinden en hoe de metingen naar fosfaat en nitraat worden gedaan. Hopelijk word het ook vergeleken met andere EU landen zodat er eenheid in het meet- en berekensysteem is.

 • Nick1983

  Euhm... we hebben nu toch kringloopwijzer? Waarom beginnen ze nu weer over MINAS?

 • Klaasvaak

  Precie... doel kringloopwijzer is gelijk aan de reden waarom minas werd verboden.

  Ze lijken toch langzaam een beetje wakker te worden in Den Haag.
  Te weinig stront in de grond en teveel aan de knikker...

 • hietkamp

  Meet punt zal denk ik 2 juli 2014 worden, want die heeft Sharon dijkstra al gesteld voor fosfaat rechten. Denk dat ze die aan zullen houden. Ik gok dat tweede kamer opzoek is naar een systeem voor fosfaat plafon. Dus die fosfaatrechten zijn nog niet zo zeker lijkt mij en vooral als zulke berichten er komen. Ook al zou systeem binnen 3 maanden rond zijn, zei de Sharon toen, kunnen we nu nog wel een jaar bij gaan plakken denk ik.

  Mest boekhouding moet ook gewoon een goede tool voor komen. Zijn nu allemaal berekentools en dan moet uiteindelijk als documentje bij RVO aan worden geleverd. Dat kunnen ze beter faciliteren.

  Goed afwachten van wat ze gaan doen met het fosfaat vraagstuk. Voor eerst rustig blijven met handel fosfaatrechten want je gaat je dan op glad ijs bevinden(de bieten brug op)

 • Bennie Stevelink

  Laten ze V-focus ook bij het overleg betrekken. Die kunnen nuttige informatie aanleveren.

 • DJ-D

  <>

 • hansvanbergen

  2 juli 2015 zul je bedoelen

 • Grensboerke

  Waarom wordt de Tweede Kamer bijgepraat in een besloten zitting? Mogen we de waarheid niet weten?

 • alco1

  Grensboerke. Dan wordt niet openbaar dat zij er totaal geen verstand van hebben.

 • vandenbrandcv1

  Niet alleen minas maar ook de interpretatie van de meetmethoden door waterschappen en het rivm staan op de agenda van de Tweede Kamer. Te meer omdat steeds meer andere onderzoeken laten zien dat de landbouw niet de grote vervuiler is. Het doel van de meststoffenwet en de richtlijnen zijn milieudoelen. Daarom draagt het huidige mestbeleid niet bij aan schoner water en is Brussel straks nog steeds niet tevreden omdat het echte doel niet is gerealiseerd. Het fosfaatplafond was slechts een middel dat foutief is gekozen. Politici die echt voor schoon gaan sporen de echte bronnen op en overtuigen Brussel van een echte oplossing en/of accepteren dat sommige metingen van nature voorkomen.

 • farmerbn

  Je mag ook gerust eens een keer iets doen wat Brussel niet leuk vindt. Doen andere landen ook en komen er ook mee weg. We moeten stoppen in Nederland om net zo te doen dat kadootjes uit Den Haag komen en de roe uit Brussel.

 • NASJO

  van den brand heeft groot gelijk,
  De realiteit, blijvend zoeken naar werkgelegenheid, instrumenten bedenken waar geen houvast voor is.
  Vb. de bossen op de Veluwe hadden vanwege de ammoniak problematiek al lang kale stammetjes moeten zijn, de bomen zijn nog nooit zo mooi, groen en gezond geweest, kwaliteit voor o.a. de wilde zwijnen. M.a.w. landbouw lost vele problemen op!

 • alco1

  Jonas. De milieu beweging kiest voor biodiversiteit. Dit vereist verschraling. Dan mogen de bomen juist niet groen en gezond zijn.
  Het gevolg is dat er dan juist minder zuurstof geproduceerd zal worden, maar dat snappen die rakkers niet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.