Home

Nieuws 7 reacties

Gladheid: geen voerleverantie, melk wel opgehaald

Agrifirm Feed levert vanwege enorm gladde wegen alleen in geval van hoge nood nog mengvoer af in het hoge Noorden. Het is volgens de voerbedrijven niet verantwoord veel vrachtwagens naar de spekgladde regio te sturen. De ijzel in het noorden van het land verstoort ook het ophaalschema van diverse zuivelverwerkers.

De leveringsstop geldt tot het weer verbetert. In situaties waar het dierenwelzijn in het gedrang komt, doen de voerbedrijven naar eigen zeggen "het maximale" om het voer wel af te kunnen leveren. Agrifirm meldt dat alle klanten voor wie de bovengenoemde situatie relevant is, hierover automatisch worden gebeld vanuit de verkoop binnendienst van Agrifirm Feed.

Ophaalschema's

Hoewel de ophaalschema's voor melk worden aangepast, hoeven melkveehouders niet met de melk te blijven zitten, aldus FrieslandCampina. Wel blijft de melk soms iets langer in de tank zitten. Over de grens, in Oost-Friesland, geeft de gladheid meer problemen. Boeren daar melden dat de zuivelfabriek in Wiesedermeer tijdelijk heeft stilgelegen en dat veel boeren lang moeten wachten op de RMO. Er zijn echter nog geen verhalen gehoord over boeren die de melk hebben laten weglopen.

Certificaten

Zetmeelconcern Avebe ondervindt hinder van de ijzel, meldt een woordvoerster. "Maar door een goede samenwerking tussen leden, vervoerders en medewerkers van Avebe, blijft de capaciteit van de fabrieken vooralsnog op peil." De keuringsdienst NAK bezorgt voorlopig geen certificaten in Noord-Nederland. Pootgoedtelers hebben die nodig om hun pootaardappelen te kunnen afleveren. De NAK verwacht dat de levering woensdag weer op orde is.

Telersbijeenkomst

Suiker Unie heeft vanwege de slechte weersomstandigheden een telersbijeenkomst afgelast, die dinsdagavond in Vlagtwedde zou worden gehouden. Suiker Unie heeft nog geen nieuwe datum vastgesteld.

Veel mensen plaatsen foto's van gladheid op Twitter.

Laatste reacties

 • tinus888

  het lijkt prorail wel

 • mr X

  waarom ging het vroeger altijd wel?

 • Foxxy

  Vroeger waren de vrachtauto s kleiner (geen oplegger)

  En waren de chauffeurs extreme barre weersomstandigheden meer gewend

  Tegenwoordig is het de halve winter code oranje (terwijl het nagenoeg nog niet eens ECHT gevroren heeft)

 • hmeindertsma

  Wij hebben vannacht onze bijdrage al geleverd aan het minder melk leveren ;-) ze zijn niet bij ons geweest. net ten noorden van Leeuwarden

 • H Renting

  For Farmers heeft vandaag normaal geleverd!!! Goed werk!!

 • Barneveldsei

  Gewoon droog zand strooien met bads en kruiwagen. Kan de vrachtwagen gewoon op de beijzelde erf en oprit rijden.
  Lange opritten met de kunstmest strooier met zout en of zand.

 • Hilhol

  Mr x Hier voor op de straat zit al 3 dagen een laag ijs en is de gemeente vandaag voor het eerst langs geweest met de strooiauto..De situatie nu is vergelijkbaar met 1987 alleen hadden we toen geen code ROOD behoorlijk behelpen dus ..verder alles oke

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.