Rik Grashoff (GroenLinks). Foto: ANP AlgemeenNieuws

Geprikkeld debat over verbod imidacloprid

De Tweede Kamer en de staatssecretarissen Martijn van Dam (Economische Zaken) en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zijn het nog niet eens over het voorgenomen verbod op de insectenbestrijder imidacloprid.

Woordvoerder Rik Grashoff van GroenLinks zette woensdagochtend de toon tijdens het overleg tussen de staatssecretarissen en de Kamer. “De sector lapt de regels aan de laars”, zei Grashoff, toen hij het gebruik van de neonicotinoïde imidacloprid ter sprake bracht. Hij wil een onmiddellijk verbod, ongeacht de maatregelen die de sector zelf al heeft genomen en ongeacht een eventuele vermindering in de normoverschrijdingen.

Het kwam GroenLinks op forse kritiek te staan van CDA, SGP en VVD. Ook PvdA’er Henk Leenders distantieerde zich, door positie te kiezen tussen de partijen aan de rechterkant en GroenLinks.

Onderzoek afwachten

De PvdA steunt beide staatssecretarissen die aansturen op een gebruiksverbod, als blijkt dat er geen verbetering komt in de normoverschrijdingen in het oppervlaktewater. Daarvoor worden eerst de resultaten afgewacht van nieuw onderzoek, dat in maart beschikbaar is. Als er een verbod komt, zal dat in juli van kracht worden, zegt staatssecretaris Van Dam.

De staatssecretaris botste met het deel van de Tweede Kamer dat wil dat een eventueel verbod eerst aan het parlement wordt voorgelegd. De staatssecretaris meent dat hij daartoe niet verplicht is.

‘Coulant voor overtreders’

SGP’er Elbert Dijkgraaf kwam in botsing met Van Dam over de tijd die ondernemers hebben gehad om te voldoen aan alle eisen (zoals de verplichte zuivering van afvalwater bij het gebruik van imidacloprid in de glastuinbouw). Volgens Dijkgraaf was de zuiveringsapparatuur amper op de markt. Van Dam verweet Dijkgraaf wel veel coulance te hebben met ondernemers die al twee jaar de wet overtreden, “en die ook nog eens hun collega’s benadelen die wel in zuiveringsinstallaties hebben geïnvesteerd”.

Van Dam zegt dat de effecten op de natuur rechtvaardigen dat harde maatregelen worden getroffen. Daarmee worden de investeringen van de ondernemers niet waardeloos. De zuivering van afvalwater wordt sowieso verplicht voor glastuinders, los van het gebruik van of een verbod op imidacloprid.

Nieuw Efsa-onderzoek naar neonicotinoïden

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa gaat opnieuw kijken naar drie insectenbestrijders (nicotinoïden), waarvan de toelating is beperkt vanwege de schadelijkheid voor bijen.



Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam van de producent Bayer Cropscience en Syngenta. De Europese Commissie heeft de wetenschappers van de Efsa gevraagd  op basis van nieuwe gegevens naar de middelen te kijken. Het onderzoek moet over een jaar klaar zijn. Het onderzoek richt zich onder andere op de toepassing van de middelen in zaadcoatings.



Vorig jaar stelde de Efsa vast dat het gebruik van deze neonicotinoïden schadelijk waren voor bijen als ze werden gebruikt als spuitmiddel op gewassen. In 2013 is eerder gekeken naar de schadelijkheid van zaadcoatings en granulaat voor bijen. Het gebruik vna de middelen is verboden in gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen, inclusief granen. Het verbod geldt niet in kassen.

Beheer
WP Admin