Home

Nieuws

Franse boeren: overheid moet met geld komen

''We gaan van het ene crisisplan naar het andere crisisplan en van de ene ronde tafel naar de volgende. We krijgen de indruk dat we te maken hebben met een brandweerman, niet met een minister. De overheid moet nu eens echt afkomen met geld, hoe lang gaat dat nog duren.'' Dat zegt Dominique Barrau.

De secretaris-generaal van de Franse boerenbond FNSEA zegt dit naar aanleiding van de opnieuw opgelaaide acties in zijn land.

Op veel plaatsen in Frankrijk hebben boeren de afgelopen dagen weer brandende barricades opgericht om snelwegen te versperren. Ook zijn veel acties gevoerd bij overheidskantoren. De acties vinden vooral plaats in Bretagne, waar ook de meeste veehouders zitten, maar hebben zich ook verspreid naar andere delen van het land.

Foto: ANP
Foto: ANP

€290 miljoen extra steun

Minister van landbouw Stéphane le Foll heeft opnieuw een crisisplan uit de la gehaald. Hij heeft €290 miljoen extra steun beloofd, waarvan dan wel €130 miljoen bestemd is voor de eendenhouderij die zwaar getroffen is door vogelgriep. Het plan voorziet opnieuw in uitstel van belastingen of sociale lasten, rentesteun en dergelijke maatregelen. De FNSEA heeft daar nu genoeg over gehoord, benadrukt Barrau. Hij eist dat Le Foll zich harder opstelt in Brussel om de boeren meer concrete steun te kunnen bieden.

'Strijd gaat door'

Le Foll is er in ieder geval niet in geslaagd de acties te stoppen. ''Daar is op dit moment geen sprake van. We hebben een heel sterke mobilisatie en gaan door met de strijd,'' zegt voorzitter Thierry Coué van de FNSEA in Bretagne. ''Een varkenshouder verliest momenteel €6.000 per week. De aangeboden hulp is goed voor net twee weken omzet. Dat is een fooitje. Wij verwachten van onze minister dat hij zijn pelgrimsstaf oppakt en de andere Europese landen gaat overtuigen dat er gehandeld moet worden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.