Home

Nieuws laatste update:30 mei 2016

Drone en Heliosec voor Beste Gewasbeschermer 2015

Akkerbouwer Gerrit van de Westeringh (rechts), winnaar van de wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2015, neemt zijn prijzen in ontvangst, een drone en een Heliosec.

Martijn Knuivers, redacteur van weekblad Boerderij en jurylid van de wedstrijd Beste Gewasbeschermer en cropadvisor Jan Hoogland van Syngenta Crop Protection overhandigen de prijzen. De drone is een DJI Phantom, 3 Advanced. Dit is een professionele drone ter waarde van circa €1.000, uitgerust met geavanceerde camera van 12 megapixels en een F/2 lens. Middels gps is een vliegroute voor te programmeren en met de functie auto-return-to-home vliegt de drone altijd terug als het te ver van de zender afraakt.

Heliosec

De Heliosec is een opvangbak voor tankresten, ter waarde van €5.000. Deze geavanceerde opvangbak heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 2.500 liter restvloeistof. Zonlicht en wind verdampen op natuurlijke wijze het water waardoor slechts de droge reststof achterblijft. Deze kan volgens de daarvoor geldende regels afgevoerd worden.

De Heliosec is een snel, effectief en efficiënt onderdeel van een steeds verder verduurzamend landbouwbedrijf. Hoewel zeer doordacht en geavanceerd, vergt de eenvoudige installatie zeer weinig onderhoud. Bij de Heliosec zit een speciaal softwarepakket dat helpt bij het berekenen van de beschikbare opvangcapaciteit.

De HelioSec is een bak waarin bestrijdingsmiddelenvloeistof kan worden gedeponeerd, waarna het water kan verdampen. Foto: Peter Roek
De HelioSec is een bak waarin bestrijdingsmiddelenvloeistof kan worden gedeponeerd, waarna het water kan verdampen. Foto: Peter Roek

 

Duurzaamheid hoog in het vaandel

De wedstrijd 'Beste Gewasbeschermer 2015' is georganiseerd door Boerderij, met ondersteuning van Syngenta, Dubex, Beyne en Wingsprayer. De jury koos als winnaar Gerrit van de Westeringh uiteindelijk. De teler in Zennewijnen, net buiten Tiel, besteedt veel zorg aan de toepassing van de middelen op het veld, rekening houdend met de weersomstandigheden en het moment van de dag. De teler heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Hij is deelnemer van het duurzaamheidscollectief Veldleeuwerik. Op percelen langs watergangen en naast een nieuwbouwwijk van Tiel heeft hij bloemenstroken aangelegd. Dit geeft een mooi aanzicht en zorgt voor meer nuttige insecten, waardoor de teler minder snel met insecticiden hoeft te spuiten. Ook is Van de Westeringh zich terdege bewust van de belangrijke wisselwerking met de omwonenden. Het bedrijf houdt rekening met hen en geeft zijn volle medewerking om zaken uit te leggen die spelen om gewassen vrij te houden van ziekten en plagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.