Home

Nieuws 1 reactie

Agrarische export stijgt

De export van agrarische producten (inclusief vis) is in 2015 gestegen tot een waarde van €82,4 miljard. Dat maakt staatssecretaris Martijn van Dam vandaag bekend bij de opening van het Nederlands paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn. De totale export nam met €700 miljoen toe ten opzichte van 2014. De agrarische export bedraagt bijna 19% van de totale Nederlandse export.

Doordat de invoer van agrarische producten meer is gestegen dan de uitvoer, is het totale Nederlandse handelsoverschot gedaald met ruim €4 miljard naar €46,3. Het agrarische handelsoverschot daalde naar €26,4 miljard. Agrarische producten zijn voor 57% verantwoordelijk voor de totale Nederlandse handelsbalans, blijkt uit cijfers van LEI Wageningen UR.

De export naar Rusland daalde naar €375 miljoen, veroorzaakt door enerzijds de Russische boycot en anderzijds de zwakke roebel.

De staatssecretaris benadrukt dat Nederland zijn koppositie als exporteur (na de VS) alleen kan behouden 'als we blijven werken aan kennis en innovatie'.

Illustratie: LEI Wageningen UR
Illustratie: LEI Wageningen UR

Innovatief Nederland

Hij noemt de Nederlandse zaadveredeling als een belangrijke kennisintensieve en innovatieve exporteur. Vier van de grootste zaadveredelaars zijn in Nederland gevestigd en Nederland is ook marktleider op het gebied van melkrobots. "Allemaal voorbeelden van innovatie waar de rest van de wereld veel interesse in heeft."

Ruim een kwart (25,3%) van de Nederlandse export (€20,9 miljard) gaat naar buurland Duitsland. De Europese lidstaten België, het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk en Italië nemen gezamenlijk ruim €25 miljard af. De export naar het VK steeg het hardst van deze landen (met 3%). Tegelijk daalde de import vanuit het VK, terwijl de import vanuit Duitsland, België, en Frankrijk juist toenam.

De belangrijkste exportproducten zijn de glastuinbouwproducten (tomaten, paprika's en komkommers), sierteelt (bloemen en planten), groente en fruit, vlees, zuivel en eieren.

Op een na belangrijkste netto-exporteur

Nederland heeft vorig jaar als enige Europese lidstaat toegang gekregen tot de Nederlandse markt voor eiproducten (zoals eiwitpoeder voor hamburgers en softijs). Nederland kan ongeveer 420 ton eierpoeder leveren aan de VS. Nederland is na Brazilië de belangrijkste netto-exporteur van agrarische producten, voor een totaal van $37 miljard (€34 miljard bij de huidige koers).

Verder zijn er andere nieuwe afzetmarkten geopend, zoals Vietnam (appels en peren), uien naar Indonesië.

Van Dam bezoekt vrijdag de Nederlandse bedrijven die op de Berlijnse beurs zijn. Hij heeft daarnaast ontmoetingen met ministers, ambassadeurs, belangenbehartigers en andere politici. Gisteravond woonde hij de officiële opening van de Grüne Woche door de Duitse landbouwminister.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het ministerie van Economische Zaken.

Eén reactie

  • van der berg

    zuivel en vlees op 2de en 3de plek en we beuren veel te weinig,wanneer wordt daar eens wat aan gedaan. gaat allemaal over onze rug

Of registreer je om te kunnen reageren.