Foto: ANP AlgemeenNieuws

ABN AMRO verwacht later herstel olieprijs

De olieprijs kan in de loop van 2016 nog enig herstel laten zien, maar dat laat langer op zich wachten dan eerder werd verwacht. Dat voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO in een vrijdag gepubliceerd rapport over de oliesector. Volgens de bank kan de olieprijs tegen het einde van het jaar stijgen tot $50 per vat.

Volgens ABN AMRO zal het gebrek aan investeringen in de oliesector op een gegeven moment zichtbaar worden in de productie. Wegens de lage olieprijs snijden oliebedrijven fors in hun investeringen, waardoor de productiecapaciteit onder druk komt te staan. Daardoor kunnen de huidige overschotten op termijn omslaan in tekorten, met prijsstijgingen tot gevolg.

Inzet herstel

Het is volgens de bank echter moeilijk in te schatten wanneer het herstel inzet. Zeker omdat de prijs de komende periode vooral wordt bepaald door de ontwikkeling van de Amerikaanse olievoorraden, geopolitieke spanningen en het gegeven dat OPEC-landen niet bereid zijn de productie terug te schroeven. Hierin voorziet ABN weinig verandering.

De olieprijs staat al anderhalf jaar zwaar onder druk en is ook deze week weer stevig gedaald. Met prijzen van ongeveer $32 per vat werd daarbij het laagste peil sinds 2003 bereikt.

Beheer
WP Admin