Home

Nieuws 2976 x bekeken 10 reacties

Verzekeraar veegt Waterschap Rivierenland mantel uit

Doetinchem - De waterschappen veroorzaken door hun beleid meer waterschade dan nodig is. Ze moeten proactiever zijn, meent Marien Boersma, directeur van Agriver verzekeringen.

Hij gaat hiermee in op de waterschade die ontstaan is door de overvloedige regenval van vorige week. De verzekeraar is furieus en zijn woede richt zich op Waterschap Rivierenland. "Het Waterschap zegt: wij hebben ons aan het protocol gehouden. De boeren kunnen zich toch verzekeren?" Boersma meent dat Waterschappen hun beleid moeten aanpassen omdat het voor verzekeraars anders moeilijk wordt om dat gebied nog te verzekeren. Immers, als het water ieder jaar in hetzelfde gebied niet weg kan, is het geen toeval. "Dan weet je dat het weer gaat gebeuren alleen de datum heb je nog niet." Volgens Boersma was er vorige week in Flevoland ook veel waterschade maar paste het Waterschap daar tijdig het niveaus in de sloten aan, een dag tevoren werd het waterniveau in de sloten naar beneden gebracht zodat de neerslag die ging vallen, weg zou kunnen.

Zorgen om de kwaliteit van aardappelen nemen toe. Lees hier meer.

Grond moet toegankelijk zijn

De verzekeraar pleit voor overleg. "Bij extremen past een beleid waarmee je de gevolgen van die problemen onder controle houdt." Op dit moment is de begaanbaarheid van veel percelen beperkt, wat een vertraging in het oogsten geeft die de producten niet allemaal ten goede komt. "Iedereen heeft er last van. De grond moet wel toegankelijk zijn als je wilt oogsten."

Weer was extreem, onverwacht en onvoorspeld

De woordvoerder van het Waterschap Rivierenland geeft aan dat het Waterschap de zondagmiddag voorafgaand aan de overvloedige neerslag door Meteogroep is geïnformeerd dat er 20 millimeter neerslag zou vallen. Dat gold voor het hele gebied. Omdat in een eerder stadium ook neerslag gevallen was, waren de peilen op enkele plekken al verlaagd. Op basis daarvan is men de nacht ingegaan. Vervolgens viel er die nacht 80 tot 100 millimeter gemiddeld. "Dan heb je per definitie wateroverlast." Ook als het Waterschap had geweten dat er zoveel water zou vallen, zou er wateroverlast zijn geweest. Er viel 100 millimeter in een etmaal, het watersysteem kan dit niet aan. "Het weer was extreem, onverwacht en onvoorspeld." Het Waterschap beoordeelt de schadeclaims die zijn binnen gekomen.

Direct invloed op beleid

Jacob Branderhorst, vice-voorzitter ZLTO Altena-Biesbosch, ziet dat het gebied waar dit jaar het water gevallen is groter is dan vorig jaar. Heeft dit volgens hem te maken met het waterschap? "In grote lijnen heeft dat er wel mee te maken, ze hebben zelf direct invloed op hun beleid en de uitvoering in het veld."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Waterschappen moeten doen waar ze voor opgericht zijn en dat is zo efficient mogelijk water afvoeren. Heden ten dage wordt bijvoorbeeld met geld van de ingelanden een vistrap aangelegd voor ettelijke miljoenen door Waterschap Rijn en IJssel. De heffing met 2 Euro per ha omhoog en geen haan die er naar kraait. Schandalig gedrag maar er is blijkbaar niemand die t door heeft.

 • maatje 1904

  hier liep vorit jaar het water over de dijk door achterstallig onderhoud toen kon er opeens wel gemaaid wordeb

 • vanvelthoven7

  elk jaar betalen en graag vlug .. en ze laten je gewoon verzuipen

 • piethermus1

  Wat je kon horen van direct betrokken boeren in Altena-Biesbosch en ook op Radio 1 vorige week dinsdag m.b.t. het Waterschap Rivierenland is dat er door de mensen in het veld niks gedaan mocht worden (Befehl ist Befehl, als er pas een bevel is) en pas nadat er vergaderd is door het Waterschap ging men wat doen en dan nog vaak met grove fouten en onvolkomenheden. Opvallend ook dat de schade was van zondag op maandag en dan lopen in ons land sommigen, ook bestuurders minder vlug en doen minder hun best. Dat zag je bij de Watersnood in 1953 ook, die viel ook in het weekend en daar zat een zondag bij. Dat er toen 1835 doden vielen en dat er minder hadden kunnen zijn heeft in mijn ogen te maken met die laksheid als er een zondag in het spel is, typisch Nederlands in mijn ogen. Daarnaast had het blijkbaar prioriteit om bepaalde gebieden zoals woongebieden eerst droog te maken of houden maar dan hebben diegene die hun schade hebben weten te beperken solidair te zijn met zijn die daardoor meer schade hebben en dus financieel mee te dragen.

 • piethermus1

  Als ik al boer een fout maak, dan kost mij dat geld. Logisch! Maar dan is het wel slim dat ik leer, om diezelfde fout te voorkomen. Bepaalde ambtenaren, werknemers en div. soorten bestuurders kunnen eigen fouten vaak maar moeilijk toegeven, omdat het hen niet raakt in de portomonee. Het raakt hooguit hun ego, trots en eer (als ze die al hebben). Soms lijkt het er op dat heel de wereld mag vergaan rond hen heen, maar toegeven van die eigen fout? NOOIT!

 • agratax2

  @Zuperboer. Waterschappen hebben onder dwang van Den Haag (de politiek) hun doelstelling verandert van water afvoer naar water beheer en milieu bescherming. Water moet niet meer afgevoerd maar het moet in de grond zakken als aanvulling van wat wij op pompen. Helaas deze werkwijze past niet in moderne landbouw zoals wij die MOETEN bedrijven voor de economie. Mijn idee is dan ook, hoe lullig, de waterschappen moeten de schade betalen uit een potje gemaakt met burger (belasting) geld en geen boerengeld.

 • piethermus1

  In waterschappen is er een strijd gaande tussen ecologen en hydrologen, waarbij bepaalde politieke partijen en groepen zich achter de ecologen scharen. In mijn beleving gaat het sommige groepen en mensen niet om het milieu, maar om de zeggenschap over de spullen, eigendommen van een ander, zoals die van ons. Ze spelen graag de baas over een ander en over diens spullen. Veel mensen in politiek en bepaalde groeperingen zijn als als een hond die zijn poot optilt en tegen het hek van de buren pist, om hetgeen van de ander is zich toe te eigenen. Dat wij boeren wat hebben en kunnen, roept een bepaald sentiment op, positief dan wel negatief en vooral van die negatieve sentimenten binnen politiek partijen en groeperingen plukken we de vruchten zo lijkt soms wel eens. We hebben en kunnen wat, maar sommigen misgunnen het ons, zo lijkt het wel eens.

 • hstroek

  Agratax, ik ben burger en wens hier niet extra voor te betalen.
  Wel ben ik met meerdere van u van mening dat de waterschappen zouden moeten doen waarvoor ze ooit opgericht zijn.
  Het handje vol mensen met andere gedachte heeft nu teveel invloed.

  Overigens, bij 100 mm is er geen pompen aan, net als in het eerste weekend van septemer in 1998.
  Toen stond smaandag smorgens ook ineens wster op het land.

 • piethermus1

  In 1998 viel die regen op maandag en dinsdag en werd Goerree-Overflakkee, Hoekse Waard, Tholen, West-Brabant en nog wat Zuidwestelijke delen het hardste getroffen. Die dinsdag was de Derde Dinsdag van september. Na de troonrede ging minister van landbouw Hajo Apotheker (D66) op pad en trok naar de getroffen boeren in o.a. Goudswaard, waar ene Cees Veerman toevallig woont. Prins Willem-Alexander, bekend watermanager destijds ging geen poolshoogte nemen. Apotheker zag de ellende en zegde steun toe. Er was immers geen regenverzekering. Zeker na ook regenschade een paar weken later in ook het noordoosten van het land in oktober, resulteerde dat in een compensatie van staatswege voor vrijwel iedereen in een compensatie omdat ook andere delen van ons land intussen veel water gehad hadden. Ik vond dat behoorlijk fair, omdat de staat ook betaalt als er bij veeboeren bijv. MKZ of .varkenspest en dus schade is. Hajo Apotheker werd overigens vrij snel afgelost als minister. Blijkbaar vond Kok en zijn paarse makkers zulke compensaties voor boeren maar niks.

 • melkveehouder .

  De waterschappen veroorzaken door hun beleid meer waterschade dan nodig is. Yes, eindelijk is de geest uit de fles. @agratax, onder druk van Den Haag? Kijk eens welke politieke partij de meerderheid heeft in de besturen van de waterschappen. Puur uit electoraal belang worden de boeren letterlijk verzopen. Maar niemand snapt kennelijk hoe het werkt in de politiek. En dan van Dam de schuld geven dat hij niet wil betalen! Bah bah

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.