Home

Nieuws 3385 x bekeken 9 reacties

Verlenging toelating glyfosaat dichterbij

Brussel – De milieucommissie van het Europees Parlement wijst een resolutie om de toelating voor glyfosaat niet te verlengen af.

De huidige toelating van de herbicide loopt tot eind 2015. De Europese Commissie wil de toelating verlengen tot juni volgend jaar zodat een herbeoordeling van de Europese voedselautoriteit EFSA bij de toelating kan worden meegewogen.

De resolutie werd ingediend door Europarlementariër Kateřina Konečná, lid van de gecombineerde fractie Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links. De Tsjechische communiste vindt glyfosaat een gevaar voor mensen en dieren in de Europese Unie. Glyfosaat werd al in 1969 ontwikkeld en is de meest verkochte herbicide wereldwijd.

'Mogelijk kankerverwekkend'

Konečná wijst op een rapport van het International Agency for Research into Cancer (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die classificeerde glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend", net als onder meer het werken in nachtdiensten en eten van grapefruit.

De producenten van glyfosaat benadrukken dat het oordeel van IARC geen risicobeoordeling bevat: het IARC zegt niet bij de mate van blootstelling kanker dreigt. De verlenging van de toelating van glyfosaat was tot het rapport van IARC verscheen eigenlijk al rond. De Commissie heeft de EFSA vanwege het IARC-rapport gevraagd de toelating nog eens onder de loep te nemen.

De milieucommissie verwierp de resolutie verre van unaniem. Het voorstel oogstte 32 tegenstemmen, 25 voorstemmen en 10 onthoudingen. De Commissie verlengt de toelating van nog 20 andere werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen met 6 maanden omdat de beoordeling van de toelatingen van deze producten vertraagd is.

D'66-politicus Gerben-Jan Gerbrandy waarschuwt de Commissie dat meer vertragingen van de herbeoordeling niet zullen worden getolereerd door de milieucommissie.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  Titel zou moeten aangepast worden:

  "Kankerverwerkend glyfosaat maakt Monsanto stinkend rijk".

  Wie leverde in Vietnam alle sproeistoffen om alle bomen te vernietigen: MONSANTO
  Waar komen de zo giftige PCB vandaan: MONSANTO

  Het ooit zo geroemde Grammoxone, zeer giftig voor mens en dier: Monsanto.

  Die gasten hebben hun lui en advokaten in de FDA van Amerika zitten en en zij maken de wetten, niet de overheid, ZIJ zijn de overheid!

  Europa laat op zijn dak zitten door de gangsters uit Amerika die maar op één uit zijn: GELD!

 • info36

  Ik ken mensen die het wel eens gedronken hebben, die leven nog steeds.

 • piethermus1

  @ aqwzsx12 ... Op glyfosaat zit geen patent meer en wordt niet alleen meer door Monsanto gemaakt, maar ook door haar concurrenten. Gillen tegen Monsanto is wellicht goed en terecht, maar in dit geval een beetje achterhaald.

 • A1967

  Info36, zelf ook te diep in het glaasje gekeken? Ik mag tenminste hopen dat u niet nuchter zulke onzin schrijft.

 • info36

  Is geen onzin.

 • koster

  Misschien dat monsanto niet meer het alleen recht op glyfosaat heeft, maar als je ziet wat voor soort producten dit bedrijf maakt dan heeft #1 zeker een punt

 • dekil

  Koster, je hebt helemaal gelijk, maar ook piethermus1 heeft helemaal gelijk.
  Dus Monsanto heeft hier geen financieel voordeel bij. Als Glyfosaat verboden word, moeten we uitwijken naar nieuwe middelen. En dat zijn middelen waar weer wel patenten op zitten. En daar worden bedrijven zoals Monsanto weer stinkend rijk van.

 • Henk Tennekes

  Ik krijg steeds meer het gevoel dat we in een prostitutiestaat leven waarin de industrie de lakens uitdeelt. Als de visies van gerenommeerde instellingen zoals IARC en WHO ten aanzien van glyfosaat papieren tijgers worden door de invloed van de bestrijdingsmiddelenindustrie op democratisch gekozen volksvertegenwoordigers is er iets goed mis in ons staatsbestel.

 • alco1

  Mensen met commentaar zullen met alternatieven veel beter gehoord worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.