Home

Nieuws 1740 x bekeken

Verduurzaming veehouderij kerntaak minister

Den Haag – De "marktgedreven verduurzaming van de veehouderij" behoort voortaan tot de kerntaken van de minister van Economische Zaken. Dat blijkt uit de begrotingsstukken die op Prinsjesdag zijn gepubliceerd.

De nieuwe taakstelling past bij kabinetsambities voor weidegang en een maatschappelijk gewaardeerde varkensketen.

Andere kerntaken zijn net als voorgaande jaren onder meer het versterken van de positie van de Nederlandse agrarische sector en het stimuleren van groene economische groei. Verduurzaming van de veehouderij werd al eerder opgepikt door het ministerie, maar vorig jaar werd de doelstelling nog niet vermeldt bij de officiële verantwoordelijkheden.

Duurzaamheidsprogramma's

De wijziging volgt op de aankondiging van enkele duurzaamheidsprogramma's voor de veehouderij waar de regering zich voor inzet. Concreet wil het kabinet binnen vier jaar 80 procent weidegang realiseren en de varkensketen verduurzamen en maatschappelijk gewaardeerd helpen maken. In beide gevallen wordt intensief met de sector en kennisinstellingen samengewerkt.

Meer subsidie voor duurzame veehouderij

Op subsidiegebied verschuift de focus van het ministerie van duurzame energie naar de duurzame veehouderij. Subsidies voor de marktintroductie van energie-innovaties voor de plantaardige sector dalen €2 miljoen. Ook komt minder geld beschikbaar voor de visserij.

De subsidies gericht op een duurzame veehouderij worden verhoogd van €8 miljoen naar €10,3 miljoen. Er komt €2,9 miljoen meer voor de regeling fijnstofmaatregelen en voor de investeringsregeling duurzame stallen wordt het budget met €1,2 miljoen verhoogd. Andere veehouderijsubsidies worden juist €1,9 miljoen gekort.

Of registreer je om te kunnen reageren.