Home

Nieuws 4 reacties

VVD hekelt regeldruk en geeft Thieme de schuld

Den Haag – De VVD vindt dat de regeldruk in de land- en tuinbouw te ver is doorgeschoten. Op het gebied van duurzaamheid schieten Partij voor de Dieren en gelijkgestemden met hun regelzucht volgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra hun doel ver voorbij.

Productie dreigt te verplaatsen naar landen waar zaken als milieu en dierenwelzijn veel minder goed geborgd zijn.

Zijlstra sprak zijn frustratie over de hoge regeldruk uit tijdens de algemene beschouwingen die traditioneel volgen op de presentatie van de nieuwe begroting op Prinsjesdag. Zijlstra vindt dat veel regels 'over de sector worden uitgestort zonder dat we duurzamer gaan produceren.'

Ongeëvenaard kennisniveau

Hij prees de hoogwaardige productie van de Nederlandse landbouw. Het kennisniveau kent volgens hem wereldwijd zijn gelijke niet. "De universiteit van Wageningen en onze boeren zijn in staat de halve wereld te voeden. Wat heet, we kunnen inmiddels gewassen laten groeien op plekken waar niemand anders dat voor elkaar kreeg!" Veel mensen waarderen de kennis en kunde, aldus Zijlstra, maar de Partij voor de Dieren niet.

Regels niet altijd goed voor duurzaamheid

Fractievoorzitter Marianne Thieme is volgens Zijlstra succesvol in de Tweede Kamer in haar roep voor meer regels. Maar de regels komen duurzaamheid niet altijd ten goede. "Zo heb je op het door mevrouw Thieme gewenste biologisch-dynamische open veld in Spanje 60 liter water nodig voor het kweken van een kilo tomaten", aldus Zijlstra. "Terwijl ze in het Westland aan 4 liter water genoeg hebben voor een kilo overheerlijke Hollandse tomaten."

Bedrijven verhuizen

Hoge regeldruk leidt er volgens Zijlstra toe dat duurzame bedrijven hier ophouden en elders, waar standaarden lager zijn, beginnen. Thieme reageerde met de bewering dat het landbouwbeleid van VVD en CDA ertoe leidt dat zeven boeren per dag stoppen. Regels zijn volgens haar hard nodig omdat ondernemers de neiging hebben alleen op basis van harde euro's besluiten te nemen.

TTIP boosdoener

Ze wees ook op TTIP, het voorgenomen vrijhandelsverdrag van de EU en VS. "Straks worden hormoonvlees, chloorkippen en genetisch gemanipuleerde gewassen over ons uitgestort." Zijlstra wuifde de kritiek weg. "Veel Amerikaanse eisen zijn nog hoger dan bij ons. TTIP is voor onze landbouw juist een enorme kans."

CDA: meer kijken naar belang sector

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat het kabinet het belang van de agrarische sector te weinig onderkent. Hij riep de regering tijdens de algemene politieke beschouwingen op veel meer te kijken naar het strategische belang van een gezonde land- en tuinbouw, die verantwoordelijk is voor de voedselvoorziening in Europa.

Laatste reacties

 • Noordam2

  Halbe Zijlstra is een hypocriet,. het partijtje van Marianne Thieme is een splinterpartij maar hij vraagt ze maar al te vaak om zijn beleid te steunen. In ruil daarvoor moet hij haar perverse ideeen dan weer steunen. Vraag haar niets en schiet al haar plannen af , hoef je ook niet te klagen

 • bbuizer

  Leuke grap van Halbe Zijlstra (VVD) over de Thieme-Tomaten. Maar over het algemeen gebruiken biologische gewassen veel minder water per kg product dan gangbare.

  Over tomaten gesproken: eergisteren verscheen een artikel in Food World News: Pomi gaat voortaan biologisch met de Italiaanse tomatenlijn in de VS. Zij was al 100%BPA vrij en 100% GMO vrij in verpakking respectievelijk product. Dat is pas innovatief. Zie: http://www.foodworldnews.com/articles/37715/20150915/pomi-goes-organic-with-tomato-line.htm

 • Mozes

  @bbuizer, waarom gebruiken biologische gewassen volgens jou minder water dan gangbare?
  De enigste reden die ik kan bedenken is dat ze minder water gebruiken omdat het lichtere gewassen zijn. Per kg product zullen ze dan niet minder water gebruiken of misschien zelfs wel meer.

 • pinkeltje

  Ben benieuwd of iemand dat ooit al eens goed heeft onderzocht. Kan ook niet bedenken waarom een biologisch geteeld product minder water nodig zou hebben. Lijkt me ook niet eenvoudig vast te stellen trouwens. Moet je hetzelfde gewas hebben op dezelfde grondsoort etc etc en dan zou je na meerdere jaren van goed onderzoek er wat van kunnen zeggen. Meneer Buizer zal het wel beredeneren op grond van veel aannames die ook nog lang niet vast staan. Zoals "Biologische boeren letten beter op de structuur van hun grond omdat ze niet met kunstmest en spuitmiddelen kunnen compenseren waardoor de grond ook minder droogtegevoelig is". Maar veel verschil gaat het niet maken. Zou natuurlijk voor de groene lobby wel handig zijn als je bij het publiek zo'n praatje er in kunt wrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.