Home

Nieuws 3 reacties

VVD: geen financiële steun boeren

Brussel – Europarlementariër Jan Huitema van de VVD vindt dat boeren in de EU geen financiële steun moeten krijgen vanwege de prijzencrisis, die deels is veroorzaakt door de Russische importstop.

De liberale politicus vindt elke vorm van marktingrijpen 'ongeoorloofd'. Annie Schreijer-Pierik van het CDA wil wel steun, onder meer door de superheffing terug te loodsen naar de betalende landen.

Franse liberalen wel steun

Huitema deed de uitspraak op het Brusselse kantoor van LTO, enkele uren voor een extra Europese landbouwraad die gaat over de prijzencrisis in delen van de landbouw, waaronder de melkveehouderij en varkenshouderij. Zijn opvatting strookt niet per se met die van de liberale fractie in het Europees parlement. De Franse liberalen zijn fel voorstander van extra steun, aldus Huitema. "Nationale sentimenten winnen daar even van de politieke ideologie."

'Nederland benadeelt haar boeren'

"Maar er zijn allerlei andere maatregelen denkbaar die de sector ook helpen. Waar de Fransen er alles aan doen hun boeren te bevoordelen, lijkt Nederland erop gebrand het juist lastiger te maken voor haar boeren. Dat geldt zeker voor de varkenshouderij. Klepkeuringen, de vier dagen eis: het kan niet op. Van een gelijk speelveld is nu geen sprake dus dat moet de inzet vandaag zijn."

Nederlands voorzitterschap

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik van het CDA is wel volmondig voorstander van steun. "De superheffing moet terug. Boerengeld in boerenhanden, waar het thuishoort." Naast steun voor de korte termijn, ze noemt ook een landbouwfonds, moet het GLB volgens haar hervormd worden. Volgend jaar is Nederland voorzitter van de EU. "Een uitgelezen kans de structuur, zoals een eerlijker mededingingsrecht, te verbeteren."

ZLTO-voorzitter en vice-voorzitter van LTO Hans Huijbers is het daarmee eens. "Je oogst tijdens zo'n voorzitterschap wat je gezaaid hebt. Ik zie in onze landelijke politiek nog weinig gezaaid worden."

Laatste reacties

 • agratax2

  Huitema heeft makkelijk praten als boer en gedoodverfde opvolger. Hij krijgt uit Brussel elke maand een leuke aanwezigheidspremie. Hier kun je met gemak twee Poolse arbeidskrachten betalen. Dit noem ik geen subsidie maar hwet maakt boeren wel een stuk eenvoudiger en dit wenst hij de boer die geen vergadertijger is te onthouden.  Zonder steun zullen het niet veel boeren in West Europa overleven. Het zal zijn partij de nodige stemmen kosten op het platteland stemmen die naar hwt CDA gaan of erger de PVV. Dit versachijnsel heeft zich voorgedaan voor WO II toen veel boeren uit onvrede stemden op wat later de Foute Partij werd. Huitenga moet zijn geschiedenis eens opfrissen en dan proberen lijnen te trekken tussen toen en nu.

 • info36

  Hoe vaak moet ik het zeggen, de VVD is geen partij voor de boeren.
  Zij zijn mede verantwoordelijk voor de torenhoge lasten van de Nederlandse boeren. Kijk maar naar de afschaffing van de rode diesel, de enorme pachtprijsstijgingen (zogenaamde liberalisering), heel veel debiele kostprijsverhogende regeltjes, enz.

 • j.verstraten1

  Daarbij afschaffen productschappen, Kroes op de NMa. En dan verwachten ze bij de VVD ook nog dat Nederland no 1 exportnatie wordt.Grapjassen.
  Een groot verschil met de crises vóór WO II Agratax, stemmen op het platteland stelt niks meer voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.