Home

Nieuws

VS: bevries handelsverstorende landbouwsteun

Genève – De VS wil dat binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) landen handelsverstorende steun aan boeren bevriezen.

India en China zijn uiterst sceptisch. Dat melden bronnen dicht bij de onderhandelingen. De EU kent sinds de laatste hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid relatief weinig handelsverstorende landbouwsteun, maar heeft er wel belang bij dat andere landen volgen.

WTO-top in december

De maatregel zou moeten worden beklonken bij de ministeriële WTO-top in december in Nairobi. Vooralsnog is er weinig hoop dat een complete wereldhandelsdeal kan worden beklonken, maar directeur-generaal Roberto Azevêdo hoopt dat toch een beperkte deal tot stand kan komen. De VS voert al enige tijd de druk op India en China op. Ze wordt daar door de EU in ondersteund; maar de EU heeft al veel geliberaliseerd en dus weinig drukmiddelen.

'India en China drukken voedselprijs'

De VS vindt dat India en China ten onrechte zichzelf als zwak voorstellen binnen de WTO, om onder hervormingen die voor rijkere landen gelden uit te komen. Volgens de VS drukken India en China de prijs van voedsel wereldwijd met beleid gericht op maximale productie, het managen van grote voedselvoorraden en subsidiëren van productiemiddelen zoals kunstmest en zaden.

India en China houden zich overigens wel aan de voor hen wat meer flexibele WTO-regels, maar de VS vindt deze flexibele houding achterhaald.

De landen zouden bijdragen tot overproductie. Een opmerkelijke bewering omdat China vanwege een beperkt landbouwareaal een grote importeur van voeding is en India noch China tot de grootste exporteurs van landbouwproducten behoort. De mate waarin de landen de handel verstoren, zou vergelijkbaar zijn met die van ontwikkelde landen.

Exportsubsidies

Zoals het er nu uitziet, zullen landen in Nairobi maar op één landbouwpunt tot een akkoord komen: exportsubsidies. Eerder al werden landen het eens over de noodzaak exportsubsidies af te schaffen, maar weinig landen hebben dit vervolgens ook gedaan. Ook hier geldt dat de EU wel vrijwel alle exportsubsidies heeft afgeschaft en er dus belang bij heeft dat andere landen dat ook doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.