Home

Nieuws 872 x bekeken

VN zet in op goed waterbeleid

New York - Goed waterbeheer is wereldwijd een voorwaarde voor ontwikkeling, die stelling heeft de VN omarmt, blijkt uit de donderdag vastgestelde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Nederland heeft zich sterk gemaakt voor de belangrijke plek voor water, aldus de Unie van Waterschappen. De Nederlandse waterschappen zullen een bijdrage leveren door wereldwijd kennis en expertise te delen onder de vlag van Dutch Water Authorities.

De door de VN vastgestelde doelen zijn ambitieuzer dan de voorgaande Millenium Development Goals op het gebied van water. De standaarden en dekking van drinkwatervoorziening en sanitatie zijn verhoogd. Nieuwe onderwerpen zijn integraal watermanagement en het verbeteren van de (afval)waterkwaliteit inclusief hergebruik. Onderliggend thema is verder de duurzame financiering van de wateropgaven.

Natuurrampen zijn meewatergerelateerd

"Watercrises staan op nummer 1 volgens de risicoanalyse van het World Economic Forum. Water is wereldwijd de verbindende opgave. Van de huidige natuurrampen wereldwijd is 90 procent watergerelateerd", aldus de Nederlandse Watergezant Henk Ovink, die in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanwezig was. "Nederland heeft al eeuwenlang het primaat op integraal watermanagement. Door op een slimme manier risico's en onzekerheden te managen, zijn we groot geworden. De Nederlandse watersector kan haar internationale activiteiten verveelvoudigen en zo de wereld verbeteren en kwalitatief, economisch en ecologisch versterken."

Of registreer je om te kunnen reageren.