Home

Nieuws

Syngenta wil meer met minder

Bazel - Syngenta heeft met zijn 'The Good Growth Plan' plannen om de verduurzaming van de land- en tuinbouw wereldwijd aan te jagen. Na een periode van voorbereiding wil het bedrijf het nu in praktijk brengen. Belangrijke doelstelling van het plan is om meer te produceren met minder.

In Nederland werken vijftien fruittelers samen met Syngenta om hun teelt te verduurzamen. Met deze telers wordt een uitgekiend spuitprogramma opgesteld. Bij een aantal van hen is een biodiversiteitsstrook aangelegd waar natuurlijke vijanden op afkomen die helpen bij de plaagbestrijding. Daarnaast wordt bij de teelt, naast veilige chemische gewasbeschermingsmiddelen, ook biologische gewasbescherming gebruikt. Een ander belangrijk speerpunt in dit project is, volgens Syngenta, het schoonhouden van oppervlaktewater. Daarom is bij een aantal telers een Heliosec geplaatst, een opvangbak waarin het te reinigen water wordt geschoond.

Project vergelijken met gangbare teelt

De vijftien referentietelers die deelnemen aan het project worden de komende jaren vergeleken met twintig gangbare telers. "We willen aantonen dat fruitteelt duurzamer kan, met behoud van kwaliteit en een hoge opbrengst", vertelt Jan Hoogland, adviseur voor fruit bij Syngenta.

Een van de fruittelers waar Syngenta in dit project mee samenwerkt, is het bedrijf FruitNL in Ommeren van Wim van Zoelen. Hij vindt het belangrijk om duurzaam te produceren en wil graag zoeken duurzame oplossingen in de fruitteelt die ook economisch rendabel zijn.

Meerdere projecten

Het fruitproject in Nederland vormt één van de vele duurzaamheidsprojecten die Syngenta in Europa momenteel opstart. In België is een gelijkwaardig project met bloemkool, in Groot-Brittannië met gerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.