Home

Nieuws

Syngenta paait beleggers met cash

Basel - Het Zwitserse bedrijf Syngenta, dat recent een overnamebod van $47 miljard van Monsanto afwees, wil beleggers tevreden stellen door ze meer cash te bieden. Het bedrijf wil meer dan $2 miljard aan aandelen inkopen en de zaaizaadtak in de verkoop zetten. De aandelen van Syngenta daalden de dag na de bekendmaking van het afwijzen van het tweede bod van Monsanto 18 procent.

Door deze acties geeft Syngenta kapitaal terug aan de aandeelhouders. Het 'buyback'-programma begint volgende week, aldus de bedrijfswebsite. Door deze aankondiging stegen de aandelen in Zürich donderdagochtend met 3,4 procent (337,9 Zwitserse francs), wat het bedrijf 31 miljard francs opleverde ($32 miljard dollar). Het laatste bod van Monsanto was cash met aandelen ter waarde van 470 Zwitserse francs.

Fuseren of desinvesteren

Als de maatregelen niet afdoende zijn om de winstgevendheid en de prijs van de aandelen te verbeteren, overweegt Syngenta opties als samengaan met andere bedrijven of het desinvesteren van de zadenafdeling.

Persbureau Bloomberg meldt dat BasF in juni interesse toonde voor de zadendivisie van Syngenta. Een andere potentiële koper is Bayer AG. Dat concern verdubbelde zijn zadendivisie in 5 jaar tot $1 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.