Home

Nieuws 20 reacties

Sfeer boerenprotest wordt grimmiger

Brussel - Brandende banden, zwarte rook, veel lawaai, waterkanonnen en tractoren. Het boerenprotest in Brussel tegen het landbouwbeleid dreigt uit de hand te lopen.

De boeren proberen te voet en met tractoren op te rukken naar het hoofdkwartier van de Europese Commissie op het Schumanplein. Daar staat de ME opgesteld. Helikopters hangen boven Brussel terwijl boeren uit alle landen richting het plein lopen.

Het protest begon rustig, maar werd aan het begin van de middag grimmig. De politie zette een paar keer een waterkanon in om de boeren terug te dringen. Dat gebeurde toen de demonstranten met tractoren door een afzetting wilden rijden. Een agent raakte gewond. De boeren rukten boompjes uit het plein en gooiden die op een grote brandstapel. Met het waterkanon doofde de politie de vlammen.

De Nederlandse ME is ook ingezet, vier pelotons van in totaal 140 Nederlandse agenten zijn naar Brussel gestuurd. Ongeveer vijfduizend boze boeren protesteren in hartje Brussel, het zijn vooral Belgen en Fransen. De Nederlandse vertegenwoordiging is vrij klein.

Laatste reacties

 • driepint

  Eén woord; schandalig

 • tonny60

  heloemaal mee eens.Een schande hoeveel ME ers er rondlopen

 • Zents beheer

  Vroeger kon je in de RAI in Amsterdam de nieuwste trekkers zien. Nou moet je er helemaal voor naar Brussel.

 • Foxxy

  1 Woord, machteloosheid !!

  Hoe kan 1 van de kleinste, maar tevens 1 van de hardst-werkende beroepsbevolking (1 procent ) Hun woord laten gelden???

  En de ME-ers doen morgen gewoon hun inkopen in de supers, geproduceerd door degenen die ze tegen trachtten te houden !

 • Mozes

  @Foxxy, de ME is helemaal geen partij. Zij zijn gewoon aangesteld om de orde te handhaven ongeacht wat zij van het standpunt van de boeren vinden. Dat sommige boeren zich tegen de ME richten is dan ook belachelijk. 

 • schoenmakers1

  mozes, in de jaren 40-45 waren er ook bevolkingsgroepen die zich geroepen voelde bepaalde opdrachten uit te voeren die het gezag toen noodzakelijk achte, maar men blijft zelf altijd verantwoordelijk hetgeen men doet en mag zich nooit verschuilen achter, ik doe dit in opdracht

 • schoenmakers1

  als wij als boeren iets doen wat wettelijk niet mag, krijgt de opdrachtgeven en degene die het uitvoert een boete

 • ajalbers


  Er is vandaag geen sympatie gekweekt met deze acties. Jammer, ga naar huis en aan het werk. En als je vindt dat je te hard moet werken voor te weinig geld, verkoop dat alstublieft de boel. Dan lost het probleem zich vanzelf op.

 • alco1

  Schoenmaker. Ga je mond spoelen.

 • Zents beheer

  Een trieste dag voor het imago van de hele sector.
  @6 schoenmakers lees je eigen reactie nou eens na.

 • schoenmakers1

  schijnbaar is de waarheid niet voor iedereen te verteren

 • mg5031

  Schandalige vergelijking schienmakers1

 • tonny60

  Wat heb je aan imago als er geen brood op de plank komt

 • Tuig

  Schandalige vertoning van de boeren.  Alleen maar nieuwe trekkers. Werken hoeveel ze blijkbaar ook niet. 
  Vootal de melkveehouders zou den zich moeten schamen. Hebben ze het zo slecht?   

 • info36

  In Nederland laten de boeren maar alles over zich heen komen met alle gevolgen van dien. In Frankrijk en Belgie zijn ze gelukkig wat feller en boeken ze ook meer resultaat.

 • francois xavier

  @ info36, sorry maar hier in belgie hebben de boeren het niet beter dan in nederland. we worden hier ook voorgelogen en in slaap gesust door de politiekers en onze organisaties. we hebben dan nog het ongeluk dat we hier 4 (vier) regionale regeringen met bijhorende ministers en ambtenarij hebben. jullie zijn beter af.

 • boerke brabant

  schandalig

 • PIETER123

  Fankcois xavier wat is er mis in Nederland met de belangenbehartiging.?
  Jullie hebben 2.5 cent geoogst samen met de grootwinkel ketens te onderhandelen.De baas van LTO heeft alleen legebriefje van de industie ingeleverd samen met 7 bestuursleden.
  Die net om deur met Dijksma even spreken en zo het het nieuws halen in Nederland.

 • piethermus1

  M.b.t. aardappelen. Vorig jaar verkocht en niet te lang gewacht voor ca. 5 ct/kg, mijn Premieres niet gerooid, want 1,5 ct/kg, daar doe ik dat niet voor en in 2014 al minder oppervlakte aarappelen gepoot, omdat ik al vreesde dat 2014 m.b.t. aardappelen een rampjaar zou kunnen worden omdat m.n. Belgen en Fransen meer oppervlakte gingen poten en meer hoog-productievere rassen. Je zag dat juist Belgen en Fransen achter de markt aan aan het telen waren door na een paar goede jaren meer gingen telen en zo hun eigen ellende op aan het zoeken waren. Niet janken dan. Doe ik ook niet, ondanks dat ik het afschuwelijk vond (dat m.n. Belgen en Fransen zo stom waren achter de markt aan te telen. ). 2013 was bij mij top met aardappelen, 2012 ook niet slecht, en 2015 is tot heden heel leuk. Zo zit de markt van vrije producten als aardappelen, uien, knolselderij in elkaar, al decennia. Sommige boeren dekken hun prijsrisico's wat af via contracten. Ik jank ook niet, maar misschien ben ik wel murw.

 • agriholland

  Het was in Brussel hetzelfde als in de voetbal; het merendeel gedraagt zich goed, een kleine minderheid misdroeg zich.

  Vaak gesteund omdat het dit gedrag in het land van herkomst wel geaccepteerd wordt.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.