Home

Nieuws 5 reacties

Rabobank kaapt nieuwe directeuren weg bij ING

Utrecht - Rabobank vervangt zijn financieel directeur Bert Bruggink door twee nieuwe bestuurders, die beiden jarenlang ervaring hebben opgedaan bij concurrent ING. Vrijdag droeg de raad van commissarissen Bas Brouwers voor als nieuwe financiële man, Carin Gorter neemt Bruggink's taken op het gebied van risicobeleid over.

Brouwers (1972) was afgelopen jaren financieel directeur van ING Nederland. De bedrijfseconoom en registeraccountant werkte eerder bij KPMG en ging in 1998 aan de slag bij ING.

Gorter (1963) heeft ook veel ervaring in de top van het bankwezen. Ze was eerder al eens in dienst van Rabobank en werkte in verschillende functies voor ABN Amro. Sinds 2008 vervult Gorter een aantal commissariaten in de financiële sector, onder meer bij de ING Groep. Ze heeft haar werk bij ING inmiddels neergelegd.

De nieuwe aanwinsten kunnen nog niet direct bij Rabobank aan de slag. Beiden moeten een zogeheten 'cooling down'-periode uitzitten. Over hoe lang die precies moet gaan duren, lieten de banken zich vrijdag nog niet uit.

Rabobank probeert onder leiding van de vorig jaar aangetreden topman Wiebe Draijer efficiënter te werk te gaan en nog meer in te zetten op klantgerichtheid. De bank werkt daarbij aan het herstel van zijn imago, dat in 2013 een flinke deuk kreeg toen Rabobank in totaal €774 miljoen aan boetes moest bestalen vanwege de rol van de bank in de Liboraffaire, een fraudezaak met belangrijke rentetarieven.

Het vertrek van Bruggink was eerder dit jaar al aangekondigd. Hij is al sinds 2004 de hoogste financiële baas bij Rabobank. Daarmee is Bruggink verreweg het langstzittende bestuurslid van de bank. Hij zat al op het pluche toen de financiële crisis uitbrak in het najaar van 2008.

De benoemingen worden nog ter toetsing voorgelegd aan de toezichthouders. Ook mag de ondernemingsraad van de bank nog advies uitbrengen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Raar dat je als RABObank efficienter wilt werken met meer klantgerichtheid, je bij ING en ABN Amro personeel moet weghalen. Beiden zullen geen echt boerenhart hebben en dat is juist nu nodig bij RABO.

 • Weerkundige

  verdient vast meer als balkenende norm

 • zon

  Riante gouden handdrukken bij ontslag zal ook nog wel in de overeenkomsten zitten.

 • Dysa

  Hou toch eens op met te denken dat Rabo een 'boeren' bank is. In vroeger tijden maar dat is lang geleden. Agrarische sector is kapitaal intensief met een bedroefend rendements niveau.

 • piethermus1

  Rabo moet weer een boerenbank worden of toch meer een boerenbank, omdat (voedings)landbouw de meest primaire activiteit op aarde is, het belangrijkste van alles, het fundament van d emsnelijke ebschaving en dat dit niet in puur kapitalistische neo-liberale (noch in socialistische) dogma's te vatten is, omdat de prijsinelasticiteit al die doctrines onderuit haalt. Naast weer en wind, natuur en sociale omgeving is grondgebonden landbouw niet puur een becrijfsmatige economische activiteit. De maatschappij en banken die beide losgezongen zijn van deze de weerbarstige werkelijkheid, moeten die slag nog maken. We moete hen blijkbaar helpen dan wel dwingen. Ziezo! En ik ga nu weer geulen graven of nalopen in mijn aardapppelen, winterpeen, omdat er weer veel water gevallen is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.