Home

Nieuws 11 reacties

RVO.nl: wel sanctie voor onjuist opgegeven percelen

Assen – Voor het onjuist opgegeven van percelen in de Gecombineerde opgave 2015 (landbouwtelling) wordt mogelijk toch een boete of korting opgelegd. In een aantal gevallen is grond ten onrechte opgegeven voor de uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling. Dit blijkt uit de eerste controles door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) van geregistreerde percelen.

Het gaat volgens RVO.nl vaak om percelen die geheel of gedeeltelijk niet aangemerkt kunnen worden als landbouwgrond of te groot zijn opgegeven.

Net als vorige jaren is RVO.nl verplicht te controleren op het opgeven van landbouwgrond. Voor de oppervlakte die niet aan de voorwaarden van subsidiabele landbouwgrond voldoet, worden geen betalingsrechten toegekend en vindt ook geen GLB-betaling plaats. Volgens eerdere berichten van RVO.nl zou blijken dat in deze gevallen in 2015 geen sanctie wordt toegepast. De Europese Commissie heeft echter aangegeven dat er wel wordt gesanctioneerd. Nederland gaat in gesprek met de Europese Commissie over het sanctioneren in het eerste jaar.

Percelen wijzigen kan tot en met 7 oktober

Europese regelgeving geeft aan dat bij afwijkingen groter dan 2 hectare, of meer dan 3 procent, een sanctie wordt toegepast op de GLB-betaling. Actie is nodig als percelen in de Gecombineerde opgave 2015 ten onrechte zijn opgegeven voor de uitbetaling van betalingsrechten en de vergroeningsbetaling. Dat kan door het intrekken van percelen of via het weghalen van het vinkje bij de uitbetaling voor betalingsrechten. Dit mag volgens RVO.nl alleen als nog geen fysieke controle is aangekondigd, of wanneer er nog geen bericht is geweest van een afwijking in uw steunaanvraag.
Intrekken kan door de Gecombineerde opgave aan te passen en opnieuw in te dienen. Dit kan tot en met 7 oktober 2015 via www.mijn.rvo.nl.

Laatste reacties

 • maxisprint

  hoe erg is het als het waterschap bagger op een strook van 7 m naast de sloot heeft gegooid ?
  je ziet hier nu geen groenbemestingsmengsel meer ...

 • suiker12

  heel erg

 • rub2

  Doodstraf.....

 • Zuperboer

  Ik ben t helemaal met de vorige 2 reaguurders eens maxisprint, opruimen die criminele agrariers en flink bestraffen. Zijn toch veel makkelijker te pakken dan de gemiddelde IS'er, t is veel veiliger boeren te bestraffen en bovendien valt er vaak nog wat te halen ook. Ik zeg doen!

 • rub2

  Het is ook wel bijzonder ik kreeg vorige week een boete over het jaar 2012, na controle bleek dat er ik geloof 0.2 ha te veel was ingetekend..... resultaat 200 euro. dan zal de boete 2013, 2014 en 2015 ook nog wel komen? Beetje laf om hier nu nog mee aan te komen. Mede doordat er vervolgens alweer 3 in zijn gevuld.

 • mtseshuis

  @rub2: verhaal gaan halen, in ieder geval (laten) opmeten met GPS en bezwaar aantekenen. Wie zwijgt stemt toe..

 • farmer135

  Ze kunnen beter hun energie steken in het vervroegd
  uitbetalen van de toeslagrechten, dat is harder nodig momenteel, dan al die muggezifterij.

 • piethermus1

  Hoe gaat RVO (de Staat) zichzelf straffen als zij fouten maken? (U kent het antwoord al wel).

 • g.g

  als achteraf het perceel groter is .......wat gaan we dan doen.
  Komt regelmatig voor , zeker met bosrand.

 • PIETER123

  Als je een maatschap opricht met een kamer van koophandelnummer dan is het toch niet normaal dat je alle percelen weer moet intekenen.Lijkt wel strafwerk vooral met zo'n muis die nog wel eens op de o.o1 mm moet worden stilgehouden.Gaat weer geld kosten.

 • mbm

  De grond mag maximaal 90 dagen zogenaamd zwart zijn. T zou wat moois zijn als grond met tijdelijke bagger geen landbouw grond in. Wel ff opletten want een fanatieke vwa er probeert T toch.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.