AlgemeenNieuws

RVO.nl: wel sanctie voor onjuist opgegeven percelen

Assen – Voor het onjuist opgegeven van percelen in de Gecombineerde opgave 2015 (landbouwtelling) wordt mogelijk toch een boete of korting opgelegd. In een aantal gevallen is grond ten onrechte opgegeven voor de uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling. Dit blijkt uit de eerste controles door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) van geregistreerde percelen.

Het gaat volgens RVO.nl vaak om percelen die geheel of gedeeltelijk niet aangemerkt kunnen worden als landbouwgrond of te groot zijn opgegeven.

Net als vorige jaren is RVO.nl verplicht te controleren op het opgeven van landbouwgrond. Voor de oppervlakte die niet aan de voorwaarden van subsidiabele landbouwgrond voldoet, worden geen betalingsrechten toegekend en vindt ook geen GLB-betaling plaats. Volgens eerdere berichten van RVO.nl zou blijken dat in deze gevallen in 2015 geen sanctie wordt toegepast. De Europese Commissie heeft echter aangegeven dat er wel wordt gesanctioneerd. Nederland gaat in gesprek met de Europese Commissie over het sanctioneren in het eerste jaar.

Percelen wijzigen kan tot en met 7 oktober

Europese regelgeving geeft aan dat bij afwijkingen groter dan 2 hectare, of meer dan 3 procent, een sanctie wordt toegepast op de GLB-betaling. Actie is nodig als percelen in de Gecombineerde opgave 2015 ten onrechte zijn opgegeven voor de uitbetaling van betalingsrechten en de vergroeningsbetaling. Dat kan door het intrekken van percelen of via het weghalen van het vinkje bij de uitbetaling voor betalingsrechten. Dit mag volgens RVO.nl alleen als nog geen fysieke controle is aangekondigd, of wanneer er nog geen bericht is geweest van een afwijking in uw steunaanvraag.

Intrekken kan door de Gecombineerde opgave aan te passen en opnieuw in te dienen. Dit kan tot en met 7 oktober 2015 via www.mijn.rvo.nl.

Beheer
WP Admin