Home

Nieuws 1 reactie

PvdA: kijk serieus naar fosfaatbank

Den Haag - Er moet serieus gekeken worden of het echt onmogelijk is om fosfaatrechten tussen de melkveehouderij en de varkenshouderij uit te ruilen. Dat zegt Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA).

"Ik wil weten of het kan", zegt Dikkers. "De staatssecretaris zegt van niet, maar ik ben nog niet overtuigd." Tegelijk beplei Dikkers niet om de fosfaatruimte in de melkveehouderij te verruimen. "Er is geen ruimte in de melkveehouderij op dit moment. Het fosfaatplafond in de melkveehouderij is bereikt."

'Melkveehouderij mag niet intensiever worden'

Volgens Dikkers is het geen optie om meer mest uit de melkveehouderij te gaan verwerken. "Dan maak je de melkveehouderij ook  intensief, die kant moeten we niet op. Het lijkt me wel interessant om te zien of het mogelijk is om tussen de sectoren uit te ruilen."

Verdeling van fosfaatrechten

De PvdA ziet wel iets in het idee om de overheid sturing te geven bij de verdeling van fosfaatrechten. Dikkers zegt niet dat dat per se moet in de vorm van een fosfaatbank, zoals de SP begin deze week voorstelde. De PvdA is wel benieuwd naar de mogelijkheden van een 'fosfaatbank'. Dikkers denkt daarbij aan  een systeem van niet-verhandelbare fosfaatrechten  die terugkeren naar deze fosfaatbank. De rechten die in de fosfaatbank terecht komen, zouden in de ogen van de PvdA kunnen worden uitgekeerd aan grondgebonden extensieve bedrijven.

Twijfels over verhandelbaarheid van fosfaatrechten

Dikkers heeft twijfels bij de verhandelbaarheid van fosfaatrechten. Bij de instelling van een fosfaatbank kan de overheid sturen waar de rechten terecht komen.  "Als de rechten verhandelbaar worden, zal dat de intensivering stimuleren", veronderstelt de PvdA'er. Dikkers daagt de staatssecretaris uit om uit te leggen waarom een fosfaatbank niet een betere oplossing zou zijn.  "Waar ik zeg win-win, zegt zij dat het niet mogelijk is. Daar moet ze ons dan maar van overtuigen."

Eén reactie

  • Foxxy

    Vandaag provincie aan de lijn gehad over ammoniak toestanden.
    Als de politiek er voor zorgt dat Jan Modaal hun beleid begrijpt,ben ik voor!
    Bij de provincie snappen ze iig de beleidsmakers niet meer!

Of registreer je om te kunnen reageren.